Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / karbolineum

Douše
Návštěvník
#1 | Zasláno: 16. 3. 2019 18:08
Má někdo zkušenosti s nátěrem "karbolineum" na dřevěné sošky ve venkovním prostředí a na slunci ...?
Jan Paďour (Janek)
Člen
#2 | Zasláno: 16. 3. 2019 20:43
Karbolineum extra , Detecha, Nové Město nad Metují (starší si možná pamatují Tlumex, nastřik na spodek auta , pořád ho dělají).
Používám převážně právě tuhle karbolku, pakliže je socha na přímém slunci doporučuji to natřít každý rok, jinak samozřejmě dřevo na exponovaných místech trochu šedne. Je to řídká barva , olejový základ, dobře vsakuje, do měkkého dřeva až moc, nehodí se na nábytek čí do kuchyně. Dokud barva nezaschne neměla by na to přijít voda, pak to flekatí. S obnovujícím nátěrem není problém, stačí očistit od hrubých nečistot a barva se propije i přes nějaký ten prach. 10 odstínů, možno míchat . Výborný proti plísni i proti broukům (je to svinstvo).
Douše
Návštěvník
#3 | Zasláno: 16. 3. 2019 22:24
Jan Paďour (Janek)
Zdar borče,fakt si frajer,sleduji už delší dobu tvoje nádherný výtvory.
Hodně používáš na nátěr i Lazuru..."tenkovrstvou" ? ...neloupe se časem ?
Ten Tlumex tam určitě vyhrabu v těch starých plechovkách,kdy za mladých časů jsme ty spodky na škodovkách paplaly :) :)
Návštěvník
#4 | Zasláno: 17. 3. 2019 07:21
Právě že už jsem vodovky opustil, je pravda že se vodová lazura lepe spojí s mokrým dřevem, jenže je podmínka udělat to správně a to je tenkovrstvá do spodu a silnovrstvá na vrch, tenkovrstvá samotná vydrží málo. Když použiješ obě tak je to ale zase dost drahý nátěr, a taky pracný, navíc vodovka nezabrání plísním hmyzu či mechu. Nedávno jsem měl likvidoval dílo (lípa) natřený před deseti lety natřený tenkovrstvou i silnovrstvou lazurou Impranal, povrch vypadal skvěle ale byla to jen šlupička dřevo bylo shnilé uvnitř takřka na papír, domnívám se že je to proto, že vodovka povrch dřeva uzavře a voda ve dřevě obsažená nemůže ven a samozřejmě kmen rozloží zevnitř.

Dle mého, olejový nátěr neuzavírá povrch dřeva ale zabrání rychlému vysychání, umožňuje dřevu vysychat pomaleji a tudíž se netvoří tolik velkých prasklin. Ale taky je pravda že už několik let používám převážně Dub ,a ten tolik náchylný není.

Je to složitý, každý dřevo se chová jinak a samozřejmě i dva kmeny stejného druhu dřeva jsou jiné.
Jan Paďour (Janek)
Člen
#5 | Zasláno: 17. 3. 2019 08:15
Návštěvník:
Právě že už jsem vodovky opustil, je pravda že se vodová lazura lepe spojí s mokrým dřevem, jenže je podmínka udělat to správně a to je tenkovrstvá do spodu a silnovrstvá na vrch, tenkovrstvá samotná vydrží málo. Když použiješ obě tak je to ale zase dost drahý nátěr, a taky pracný, navíc vodovka nezabrání plísním hmyzu či mechu. Nedávno jsem měl likvidoval dílo (lípa) natřený před deseti lety natřený tenkovrstvou i silnovrstvou lazurou Impranal, povrch vypadal skvěle ale byla to jen šlupička dřevo bylo shnilé uvnitř takřka na papír, domnívám se že je to proto, že vodovka povrch dřeva uzavře a voda ve dřevě obsažená nemůže ven a samozřejmě kmen rozloží zevnitř.

Dle mého, olejový nátěr neuzavírá povrch dřeva ale zabrání rychlému vysychání, umožňuje dřevu vysychat pomaleji a tudíž se netvoří tolik velkých prasklin. Ale taky je pravda že už několik let používám převážně Dub ,a ten tolik náchylný není.

Je to složitý, každý dřevo se chová jinak a samozřejmě i dva kmeny stejného druhu dřeva jsou jiné.

Janek
Roman Doupovec
Člen
#6 | Zasláno: 13. 5. 2019 11:13
Moje zkušenosti s touto lazurou jsou dobré. Prodávají ji u nás v Brně Jako karbolineum (extra3+1) a vypadá jak normální lazura. Mě byla doporučena lazura remers --natřel jsem nejmín 2x dub a za půl roku co to stálo venku na slunku tak lazura zmizela. Ale jinde prý drží dobře.

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru