Byly tu hlasy pro záchranu "čistoty" a úrovně řezbářského řemesla formou řezbářského cechu. Než jsme zjistili, že něco podobného nemá potřebnou legislativní oporu a v dnešní době asi ani žádný velký smysl. Myslím, že jedna z dobrých cest k udržení úrovně vede přes vzájemnou komunikaci, jak řemeslníků a autorů mezi sebou, tak i jejich možných zákazníků a "fandů" a zájemců o tento výtvarný obor. Proto se tady já, ač zatím svá díla zde neprodávám a nemám jich tu ani tolik, co jiní, beru o oživení tohoto místa. Protože mne řezbařina baví a chci jí i přes svůj věk (65 :-)) rozvíjet a učit.
Mám k tomu několik návrhů a nápadů: Využívejme více diskusní fórum pro nápady, dotazy, rady, sdílení... Využívejme komentáře pod díly k oslovení autora, sdělení co se nám líbí, co nelíbí, nebojme se chválit, ani kritizovat, zeptat se na podrobnosti, už jsem o tom rozsáhle psal na jiném vláknu. Kdo se bojí kritizovat, ať aspoň chválí. Nebojme se jít "s kůží na trh" a nečekejme u svých výtvorů jen chválu, tím neporosteme. Sebereflexe je důležitá. Poděkujme za chválu, za dobře míněnou připomínku, námět, nápad. Vystupme z anonymity, pišme si pokud možno pod pravým jménem. Dejme si do ikonky svoji čerstvou fotografii, ať jsme "osobnější" (až nějakou aktuální vyhrabu, dám si jí taky:-). Zveřejňujme jen díla, za která se nestydíme (kvalitu), nebo která jsou něčím nová, zajímavá, nebo která nově zkoušíme a toužíme po názoru ostatních. Odstraňme si stará, prodaná. Nezavalujme naše účty a tím i celý server přehršlí stejných a podobných výtvorů (60 greenmanů, 150 misek...). Uvádějme při vystavení díla k němu více podrobností, alespoň rozměr, dřevo, techniku, povrchovou úpravu, více pohledů. Do popisu je možno napsat co vás k tomu přimělo, inspirovalo, jak jsme to dělali, kolikrát jsme se řízli... Odepisujme na dotazy, dělme se o informace, zkušenosti, pomáhejme těm, kteří žádají radu, pomoc. Zvěme se na akce, výstavy, pivo, k sobě do dílny, ateliéru, verkštatu, čurbesu, ať se lépe poznáme, zkamarádíme. Přilákejme sem dobré řezbáře, je jich mraky kteří tu nejsou a zatím ani nechtějí (mají nebo nemají k tomu důvod). Ale i zájemce z veřejnosti, fandy tohoto oboru, potenciální zákazníky, zájemce o díla. Co ještě, no, hlavně buďme k sobě slušní. Určitě jsem na něco důležitého ještě zapomněl, co mě napadne po odklepnutí. Dá se udělat spousta věcí, ale oslovuji i vás ostatní, navrhněte, pište, zavádějte... Těším se, že to padne na úrodnou půdu a zapojí se i jiní. 130 lidí to vedle četlo, jen 3 jsme napsali. Tak ať se nám všem daří. Vláďa Pecholt, člen (kdyby mě to zase nepoznalo).
|