Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Dobarvování paroží

Svaťa
Návštěvník
#1 | Zasláno: 6. 12. 2011 08:36
Dobrý den pánové, když vyřezáváte podložky pod trofeje dobarvuje někdo z vás i paroží? zatím jsem nikoho nenašel ským bych si mohl vyměnit zkušenosti.
Petr Pešout (Pepé)
Návštěvník
#2 | Zasláno: 7. 12. 2011 18:26
Ahojda,
možností dobarvování paroží je jak jsem slyšel několik:
1) lihové mořidlo na dřevo v podobném odstínu jako je paroží
2) roztokem hypermanganu
3) jeden lidový návod - vymačkaná šťáva (z rostrouhaných slupek - zelených vlašského ořechu)
Přeji hezký den, s pozdravem Pepé
Petr Pešout (Pepé)
Návštěvník
#3 | Zasláno: 7. 12. 2011 18:40
zapoměl jsem napsat, že je vhodné ty roztrouhané slupky z ořešáku ještě vymačkat - je té "šťávy" více - POZOR NA OBARVENÍ PRSTŮ - JE VHODNÉ POUŽÍT GUMOVÉ RUKAVICE PROTOŽE TA BARVA - "TINKTURA" SE ŠPATNĚ SMÝVÁ Z POKOŽKY - PRSTY PAK VYPADAJÍ JAKO PRSTY HODNĚ ALE HODNĚ SILNÉHO KUŘÁKA!!! ahojda P.
Svaťa
Návštěvník
#4 | Zasláno: 9. 12. 2011 14:28
Dobrý den Pepé, děkuji za odpověď, ani sem nedoufal že se někdo na toto téma ozve. A ani jsem nevěděl kam svůj dotaz vložit (myslím na které fórum) pak mě napadlo že restaurování paroží úzce souvisí s řezbařinou tak jsem ho vložil sem.Tak se omlouvám, autor těchto stránek mi snad promine. Dobarvování paroží se věnuji 5let a stále je co se učit. Mořidlo si dělám sám ze šlupek ořechu a stále se vtom zdokonaluji. Samotné dobarvování je jako když člověk namaluje tužkou obrázek a pak si hřbetem ruky (nebo prstu) hraje ze stínováním. Nejde vzít mořidlo a štětec a trofej přetřít a šmitec. Také je důležitá fiksace mořidla, tu dělám parafínem který si dělám i k řezbařině. Lihové mořidlo jsem zkoušel a nebylo to ono, roztok hypermanganu nemám odskoušený a ty slupky ořechu jsou nejlepší až ty které ještě teď vysí na stromě. Pokud se dobarvování a restaurování starého parží věnujete rád si sváma pokecám, třeba ještě někdo napíše. Jinak děkuji moc za odepsání s pozdravem Svaťa.........
Lída
Návštěvník
#5 | Zasláno: 15. 7. 2013 20:25
Ahoj.Dělám s přítelem řezbu do dančích shozů a nejlepší se nám zatím osvědčilo moření hypermanganu.Lopata se několikrát přetře a nechá zaschnout.Mějte se ahoj Lia
pepa
Návštěvník
#6 | Zasláno: 1. 10. 2013 19:17
Svaťa
Zravím
Koupil jsem si přípravek na dobarvení trofejí na www.drevonovak.cz stálo to 89 Kč sklenička mě bude stačit tak na 3 srnce. Jednoduché jen se to natře na perlení nechá zavadnou a utře dadříkem.
Lukáš
Návštěvník
#7 | Zasláno: 19. 10. 2014 21:51
Ahoj, rád bych se zeptal na ten hypermangan. Jak silný roztok mám použít? Děkuji.
Svaťa
Návštěvník
#8 | Zasláno: 21. 10. 2014 09:02
Dobrý den, až teď jsem si všimnul, že ještě někdo zareagoval na můj příspěvek o dobarvování srnčích trofejí a shozu omlouvám se všem, nebyl jsem tu už hodně dlouho.
Nejprve k příspěvku sl. Lídy hypermangan znám ale nikdy jsem ho nezkoušel. Vím, jak se míchá, ale šlo mi víceméně o ořechové slupky, ale i tak moc děkuji za odepsání. Přeji vám mnoho tvůrčí práce a inspirací které najdete v lese a obdivuji takové lidi, jako jste vy. Párkrát jsem to, co děláte, vyzkoušel a vím, že to chce fortel trpělivost a spoustu shozů než se do toho člověk dostane. Když vygravíruji kupříkladu listy do paroží tak také k dobarvení používám plynový hořáček a vepřovou kůži abych list vystínoval.
Ahoj Pepo, přípravek na dobarvování trofejí a shozů za 89Kč o kterém píšeš znám ale nikdy jsem ho neodzkoušel. Píšu oněm ve své brožuře, kterou jsem napsal o dobarvování jako o jedné možnosti jak dobarvit trofeje či shoze. Ale jen se o tomto přípravku zmiňuji, podotýkám jinak ho neznám jak se sním dá dobarvovat. Myslím si, že asi jen v odstínu kaštan ale nejde mi do hlavy jak s nim dobarvit paroží od světlého odstínu kupříkladu po tmavé. Když se uvádí, že stačí potřít nechat trochu ovadnout a hned setřít. Paroží může být i pórovité vlivem špatné mineralizace při ukončení růstu nebo třebas vlivem počasí kupříkladu trofej z úhynu. No a takové nutně musí po aplikaci takového přípravku být matné konzistence a hodně tmavé. Bez patřičného stínování nemůže mít přeci trofej reálný vzhled tak aby nikdo nepoznal, že je trofej uměle dobarvena. Není přeci trofej, jako trofej, každé paroží může mít strukturu pláště jinou. Ale jinak i tobě děkuji za odepsání na můj příspěvek a přeji ti také mnoho úspěchů, a pokud jsi i myslivec tak i mnoho loveckých zážitků.
A teď k poslednímu příspěvku, ahoj Lukáši, s tímto dotazem by ti měla pomoci spíše Lída. Ale pokud ti postačí jen takový strohý postup tak ten zní: ve skleničce ve vodě rozpustíme hypermangan (na špičku nože do cca 3 – 4 cm3) dobře promíchat a nanášet štětcem. Já ale znovu připomínám, že jsem tento postup nezkoušel ani jednou. Věnuji se dobarvování trofejí a shozů jen starým a osvědčeným postupem, který používali naši předci. A to ořechovými slupkami nebo mořidlem které si vyrábím sám. Mořidlo je ale čistě můj vynález, naši předci s mořidlem trofeje nedobarvovali. Také trofeje zásadně stínuji to kvůli lepšímu vzhledu trofejí či shozů a nakonec je i zafixuji, aby byl jejich vzhled reálnější. Přeji mnoho zdaru a ať se dílo daří a ty dobarvením získáš krásnou trofej.

Přiložený soubor: 28112012584.jpg

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru