Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Začátečník - lipové dřevo

Jan
Návštěvník
#1 | Zasláno: 8. 2. 2016 22:52
Zdravím vás. Prosím o radu. Začal jsem se trochu hrát se dřevem. Měl jsem pár kousků švestky a třešně asi čtyři roky staré. Něco se mě podařilo ( vnukům se to ,,líbí " ), ale dřevo je poměrně tvrdé. Kousky z trěšně jsou pěkné. Švestkové po přenesení do baráku začalo praskat, ale největší problém mám z lipovým dřevem. V literatuře se začátečníkům doporučuje jako tvárný materiál. Já si však nevím rady. Je měkké, dobře se řeže, ale výsledek nic moc. Třepí se a na čele se nedá bez dobroušení vůbec dodělat. Kde dělám chybu. Mám dřevo nechat proschnout, nebo je to tím,. že je z mladé lípy ( průměr 15-20 cm)? Předem děkuji. S pozdravem Jan.
Miloš Kohlíček
Člen
#2 | Zasláno: 9. 2. 2016 21:56
Může to být také dřevem, převážně se to projevuje při drobnějších výrobcích z řídkých dřevin typu topol apod. Druhou a pravděpodobnější verzi tohoto zmíněného problému tipuji na nepříliš ostrá dlátka či nožíky. Tupý cajk od práce často odradí. M. Kohlíček
Jan
Návštěvník
#3 | Zasláno: 10. 2. 2016 09:49
[b]Miloš Kohlíče
Děkuji za odpovědˇ. Je to možné, mám totiž dlátka z Číny a každou chvíli musím brousit.
Hanka Čížková
Člen
#4 | Zasláno: 11. 2. 2016 08:44 | Změnil(a): Hanka Čížková
Jan
JJ, může to být nejpravděpodobněji dláty, ale přesně jak píše pan Kohlíček, také dřevem - hustotou, ale já se např. poslední dobou "potýkám" s tím, když je kvalitní dřevo místy napadené začínající hnilobou. V těch míéstech se také "bortí".
Doporučuji, dřevo samozřejmě vyschlé... dobré je si třeba koupit, když nemáte lípu běžně "po ruce", v OBI nebo jiném takovém "podniku" :)), LIPOVÉ OBKLADY NA ZEĎ (v balíčku). Ty jsou většinou dobře vyschlé, hodí se na leccos... a hlavně si na nich můžete vyzkoušet kde tkví Váš problém. Jestli dláta budou řezat či nikoli.
Zdravím, Hanka Čížková
Miloš Kohlíček
Člen
#5 | Zasláno: 11. 2. 2016 09:23
Ještě bych připojil, opravdu se čas od času někdy najde méně vhodná řidší lípa, jejíž strukturu ovlivňuje prostředí kde rostla a čím se "živila", případně pak uskladnění po poražení nebývá vždy ideální. Všechno se pak může odrazit v průběhu a kvalitě jejího finálního opracování. Jestli je výrobek z té silnější větve určitě není rozhodující. Také přikládám informační snímek pro přehled rozdílu řezu tupým a ostrým dlátem, které vždy zkouším právě na nějakém čelním dřevě odřezku lípy. Zdravím, M. Kohlíček

Přiložený soubor: P1430150.JPG

Jan
Návštěvník
#6 | Zasláno: 11. 2. 2016 21:34
Děkuji panu Kohlíčkovi i Hance za radu. PS :máte krásné díla.

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru