Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Jak ošetřit nevysušené dřevo

Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 
Agata Valalíková
Člen
#1 | Zasláno: 8. 4. 2015 08:02
všechny Vás zdravím a prosím o radu. Zatím jsem řezala malé věci do vysušené lípy. Nyní se mi naskytla příležitost vyřezat něco velkého z kulatiny kanadské topoly o průměru 70 cm a výšce 2 m. Kácení proběhlo minulý týden a dílo mám odevzdat za čtyři týdny. Kmen při řezbě doslova pláče. Jak postupovat dál po dokončení řezby? Konkrétně ošetření proti hnilobě a škůdcům, jaký druh impregnace použít aby dřevo mohlo dýchat a postupně vysýchat. Jak moc bude praskat a jak praskání maximálně omezit ? Děkuji.
Jozef Miklovič
Člen
#2 | Zasláno: 8. 4. 2015 15:16
Ešte bude moc praskať a veľmi tiecť. Nesprávna doba zrezu. Ak chceš tomuto predísť, je lepšie sa poradiť, alebo mať skúsenosti a potom kývnuť na prácu.
Ak to niečim napovrchuješ, obávam sa, že ťa budú volať často k opravám(povrchovka bude šedivieť a pravdepodobne sa bude lúpať). Ak robíš z čerstvého, musíš čo najviac odobrať materiálu(odstrániť pnutie) a niaky čas si musí drevo "sadať".
Petr Jirousek
Člen
#3 | Zasláno: 8. 4. 2015 15:44
Nechci být velký skeptik, ale raději se včas omluv a zakázku zruš, popraská to velmi a bude to neřešitelný problém. Z nevysušeného dřeva /po odstranění kůry a rozpůlení kmenu leželo jen asi 8 měsíců/ jsem dělal po odstranění jádra zůstala obvodová vrstva 12-15 cm a ta už potom nepraskala, průměr polokmenu byl asi 80 cm.
Petr Míšek
Člen
#4 | Zasláno: 8. 4. 2015 19:16 | Změnil(a): Petr Míšek
Dobrý den, neskutečné, ale dnes jsem se sem chtěl jít zeptat na podobný dotaz, protože jsem to tu na foru nikde neviděl. Nechtěl bych nijak narušit původní dotaz, ale určitě to patří sem a né zakládat nové téma.

Rozhodl jsem se taky začít něco tvořit, a tak jsem vzal první špalek(45x20) břízy co jsme před 3 týdny porazili a pustil se do zdánlivě lehké sovy. S popraskáním jsem smířen, do budoucna už si suším několik druhů dřevin. Ale momentálně se nacházím před dokončením a dřevo je velmi mokré. Tak nevím jestli nechat tak jak je a počkat na uschnutí a pak až nalakovat/voskovat a nebo je jiné řešení ?

(a jen okrajově, ikdyž se snažím vše mít čisté atd.. tak vystouplé hrany se mi nehezky zatmavují... na konci se to jen lehce přebrousí šmirglem, tak aby zůstala stopa po dlátě nebo dělám něco špatně ? )

Díky moc za rady a motivaci, snažil jsem se co nejvíce stručně.
:)
Agata Valalíková
Člen
#5 | Zasláno: 9. 4. 2015 09:21
Děkuji za rady a postřehy,
když jsem zjišťovala informace k dané problematice, tak mi bylo řečeno, že mohu řezat i do čerstvě pokáceného, že kmen popraská tak či tak. Určitě ale více, než kulatina kácená v mrazech ( bez mízy ). Odstranění pnutí je myšleno příčný řez od středu kmene skrze léta ( zadní strana řezby )? Zaručí to menší praskání přední částí ( čumák, obličej )? Pokud ano, tak budiž. Konečná povrchová úprava, existuje nátěr s UV ? Jaký je název? Pokud bude mít určitou barvu, tak šednutí bude pořád vidět ? A jaké zkušenosti máte s řezáním do kmene smrku? Pořád se jedná o kulatiny cca 80 cm prům. a výška 1,5 - 2 m.
Každopádně, pokud začnu řezat znovu, tak rok pokácený strom ležící někde na pile bude dostačující?
Jozef Miklovič
Člen
#6 | Zasláno: 9. 4. 2015 15:06
Ahoj,
budem písať sám za seba.
- Prvá otázka je či budeš skulptúru zpracovávať dlátami, alebo strojom(motorová pila, kotúče do flexi...). Ľudia si tak niak zvykli na akúsi "chlpatosť" výrobkov po motorovej pile, aspoň čo ja som videl. To je koli tomu smreku. Myslím si, že smrek nie je najvhodnejším drevom.
- jeden z overených postupov na skulptúre v mokrom dreve: máš rozmyslené rozloženie hmoty a s istotou odoberieš prebytočný materiál(naprieč, pozdlž) a necháš priestor na dokončenie. Tým zmierniš spád vysychania. Ak ti to zámer dovolí, odober čo najviac. Vysvetlenie je na dlhšie, ale podstatné je to, že ti to pomože.
- ak budeš povchovať mokré drevo, vyrobíš si akurát problémy
- ten kto ti povedal, že zrezať strom keď nemá v sebe veľa vody(zimné mesiace), je obchodník a nie odborník

To moje skúsenosti.
Veľa zdaru
Návštěvník
#7 | Zasláno: 13. 4. 2015 23:18
Letošní velmi slabá zima a teplé jaro způsobilo že stromy berou vodu dříve, topol je ale mokrej i v zimě, je to taková houba, vysychá pomalu a málo praská,respektive má mnoho drobných prasklin ale obvykle se nestává že by prasknul od středu až do kraje. Horší je to s tím že velké množství vody bude dobře živit houby, ty se uchycují v prasklinkách a nějaké natírání lignofixem apod. příliš nepomáhá.
Osobně topol zpracovávám následovně- za mokra vyřezat(za sucha nejde bortí se a hrne), potom sušit u kamen a když začne schnout a začne praskat tak natřít http://www.detecha.cz/karbolineum.html
Pozor Topol té barvy příjme hodně moc a vzorník odstínů pro něj neplatí(nátěry se sčítají- tmavnou)
Dobré je topol hned po pokácení postavit hodně vody z něj odteče.
Zakázku není třeba rušit, je třeba zákazníkovy vysvětlit, že dřevo popraská a že praskliny ke dřevu patří. Každé dřevo praská a každé trochu jinak viz. básnička z knihy Erwina Thomi -Viděl jsem tě růst
………I pravil hlas moudrého pána, mé milé dřevo to je spára jež ti byla dána , abys jí v úctě chovalo ,podle níž by se dřevo poznalo……. I spára je přírody část, pochop to člověče, nenech se mást.

Samozřejmě se tu bavíme o „monumentální“ řezbě z celého kmene určené do exteriéru.
Agata Valalíková
Člen
#8 | Zasláno: 14. 4. 2015 08:45
Velmi děkuji za povzbuzení.
Jedná se o "monumentální" řezbu z celého kmene do exteriéru, tak ke kamnům
to asi nepůjde, jedině dílnu vytápět přímotopem.
Ještě se chci zeptat na řezbu do kmene lípy, také kácená před čtrnácti dny.
Bude se jednat o postavu 1,8 m prům. 70 cm. Jak řešit tuto řezbu aby při vysychání co nejmíň praskala? A povrchová úprava ?...
Díky
Jan Paďour (Janek)
Člen
#9 | Zasláno: 14. 4. 2015 18:49
Agáto ,postupem času zjistíte že se do některého dřeva nevyplatí investovat práci, čas, nářadí i peníze. Právě tak jako se nevyplatí třeba obecní lipová stařenka plná zarostlých hřebíků či skob ,tak levné dřevo např. z vojenských prostorů a tak právě také není vhodné brát lípu kácenou na jaře.
Jediné jak zabránit velkým prasklinám je podélný řez snižující napětí při schnutí vedený až do středu kmene a nebo počítat s tím že to popraská a vy to budete muset opravovat. V tom případě doporučuji nechat si vyschnout pár klínovitých odřezků stejného materiálu které použijete k pozdějším opravám. Pakliže nemůžete sušit u kamen tak musíte sušit venku, určitě bych to ale nenatíral ničím dokud je to mokré, zákazníkovy je nutné připomenout pořekadlo“ práce kvapná, málo platná“
Honza
Návštěvník
#10 | Zasláno: 17. 4. 2015 01:19
Petr Míšek
Bříza je jedno z mála dřev které moc nepraská, skoro bych řekl, že téměř vůbec. Osobně bych pokračoval protože čím víc bude materiál vybrán do profilu, tím se ta naděje na prasknutí zmenší. Sesychá se rovnoměrně a tak suchý výsledek bude trochu deformován, ale to u sovy nemá vliv. Ostatně je možné udělat takový polotovar a konečnou úpravu až po zaschnutí. Mimochodem mokrá bříza je příjemně měká na zpracování, až uschne tak ztvrdne.
Pro úplnost: pokud si nějaké špalíky necháte na později a zůstanou v kůře, máte velkou naději na to že dřevo tzv zkřenčí /jiný výraz neznám/ a pro řezbu bude v podstatě nepoužitelné. Honza
Petr Jirousek
Člen
#11 | Zasláno: 18. 4. 2015 18:01
Vyjádřil jsem se zde dost skepticky, asi i proto, že mám ze svých začátků s mokrým dřevem špatné zkušenosti. Můj názor je ovlivněn i tím, že nedělám motorovou pilou a "hrubě" zpracované sochy do exteriéru i volbou námětu snesou jiné vady. Praskliny sice ke dřevu patří, ale nesmí ovlivňovat vzhled hlavně z pohledové strany. Nicméně pochopitelně přeju hodně štěstí do díla a pokud bude možné tak ho zde potom vystavit.
Petr Míšek
Člen
#12 | Zasláno: 19. 4. 2015 21:21
Honza

Děkuji za odpověď, sova už je hotová, řekl bych že je za 70% proschlá a také se vytvořily prasklinky, ale nijak vzhled nekazí :) (myslim že pomohlo, že jsem do sovy ze spoda vyvrtal díru největším vrtákem co máme.) Už jen počkám až doschne a poté napustím olejem. (nějaký kusy s kůrou taky mám, když říkáte že to je špatně tak jí sundám )

Asi jsem natvrdlej, ale ikdyž jsem tu přečet toho hodně, tak jsem se nikde nedozvěděl když se chystám delat venkovní sochu z mokrého velkého špalku jak je to s tou povrchovou úpravou. Tady někdo píše že když natřu mokré urobim zle.
Když mám dub 1,7mx80cm, vyřežu z toho vodníka (neuberu zas tak moc materiálu) tak když bych měl čekat než to vyschne tak to venku může trvat x let ? A to to musim celou dobu mít někde pod střechou aby to schlo.

Nikde jsem nečetl jestli natírat i ze spoda ?

Protože když už počkám až to proschne, natřu povrch, ale spodek ne, tak si dřevo stejně natáhne vlhkost ze země ? (pokud nebudu stavět na kamení, beton atd..)

Taky jsem se nikde nedočetl když netřu mokré /polosuché dřevo - proč je to zle ? Začne hnít ? nic jiného mě nenapadá.

Nepředpokládám že všichni řezbáři mají na zahradě obrovské zásoby mega kusů suchého dřeva, když pozoruji jak produkují jednu pěknou sochu za druhou.

Pokud by někdo obětoval čas na odpovědi a né kritiku mého příspěvku tak moc děkuju :)
Jaroslav Hynek Mácha
Člen
#13 | Zasláno: 20. 4. 2015 14:24 | Změnil(a): Jaroslav Hynek Mácha
Petr Míšek
Petře,
při natírání "mokrého" dřeva hrozí, že nátěr bude vysychat nerovnoměrně a tvořit skvrny. Víc to bude znát u barevných. Je to trochu jako malovat na vlhký papír, taky se to rozpíjí.
Z mé zkušenosti stačí, když vyschne povrh. Po řezbě sochy ven to natřu něčím proti hmyzu, houbám a plísni a když je povrch suchý, natřu olejem.
Když mám možnost a chuť, natírám i spodek.
Hynek
Petr Míšek
Člen
#14 | Zasláno: 20. 4. 2015 17:41
Ok :)

tak díky, myslím že jsem pochopil to nejdůležitější.
Václav Kolář
Člen
#15 | Zasláno: 14. 5. 2015 19:40 | Změnil(a): Václav Kolář
Zdravim vsechny.Podle me je nejlepsi to moc nepitvat.Jsem zacatecnik a z tech vselijakych rad jsem jalovej:-D Dovezl jsem si ted v zime lipove spalky.sundal jsem z nich kuru,natrel boky latexem a slozil na stinne misto.Normalne z nich vyrezavam,pote natriram lazurou,nekdy po zaschnuti i podruhy a ze by drevo nejak praskalo,se mi nezda.Taktez jsem postupoval i loni.
 Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2025 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru