Tomáš Jedno +
Jozef MiklovičTomáši,
neznám sice tato konkrétní čínská dláta, ale pořídíl jsem si jiná - takové nenabroušené polotovary. Po velké práci s výrobou rukojetí a nabroušení musím konstatovat, že materiál čepele je srovnatelný, ne-li lepší než co je na trhu. Objímka je z jiného horšího materiálu.
Už jsem tady o tom psal - téma
Jaké nože a dláta?#172 | Zasláno: 20. 12. 2013 11:31http://rezbari.ceskatvorba.cz/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=14&page=12 #msg1736Josefe,
s "pravdami" o dlátech je to trochu jako s hodnocením fanoušků fotbalových klubů (nebo hokej atd.)
Mám pár stovek dlát a cením si jich podle toho, jak se mi s nimi řeže, jak drží ostří a jak padnou do ruky.
Většinou, když si dláto koupím, tak si ho musím "vylepšit", aby vyhovovalo mě. I M-Stein jsou po nakoupení jen "polotovar", kdybych měl s nimi takto dělat, riskoval bych, že bych si zničil ruce. Takže z rukojetí strhnu silnou vrstvu laku, zaoblím řezavě ostré hrany, aby nezpůsobovaly otlaky a puchýře. No a potom se dám do přebroušení břitu.
S Peterem Mészárosem se pár let znám a loni jsem ho na tyto nedostatky upozornil. Taky ho upozornil na amatérský překlad britské knihy o řezbářských dlátech.
http://rezbari.ceskatvorba.cz/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=334