Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Dekupírka

Codl
Návštěvník
#1 | Zasláno: 7. 2. 2015 18:39
Zdravím všechny.

Pořídil jsem si dekupírku a mám s ní celkem problém. Asi to nebude tím strojem, ale mnou. Možná, že se někdo podělí se zkušenostmi s práci s ní. Jedná se o pilu JSS-16 a nějaké pilové listy s různým počtem zubů. Pokud se pokusím vyřezat nějaký tvar, tak po chvíli list praskne. Nejdřív jsem zkoušel řezat dub 30 mm. Tak to skutečně prasklo celkem velmi rychlo. Nakonec jsem zkoušel měkké dřevo a výsledek skoro stejný. Snažím se na pilu netlačit, ale ani to nepomáhá. Když si pustím nějaký klip na YouTube, kde jim jde řezat celkem rychle a není to zrychlené. S tím se vůbec nemohu rovnat. Prostě pila po nějakém čase praskne. Tak trochu tuším, že by to mohlo být nekvalitními pilkami, ale jak a kde sehnat kvalitní?! Asi je možné se částečně orientovat cenou, ale asi to také nebude stoprocentní. Kdyby zde měl někdo zkušenosti s práci s touto pilkou a použitými plátky, tak bych uvítal každou radu, kde opravdu kvalitní sehnat.
Dávám sem odkaz na nějakou práci (doufám, že se neproviňuji proti pravidlům na tomto webu), kterou bych chtěl časem také zkusit. No zatím tak, jak mi to jde/nejde to nemá význam ani zkoušet.

https://www.youtube.com/watch?v=b_Jw1V1cnHw&list=PLsi5U_odPZoF-Ll4WOK_fwN2C8Hj17nj6&i ndex=3

Předem dík za každý OVĚŘENÝ A ODZKOUŠENÝ postřeh.
Martin Chochola
Člen
#2 | Zasláno: 10. 2. 2015 10:40
Ahoj
Do dekupírky používám listy koupené v Bauhausu - tuším 5 kousků, směs za cca 115,- kč, řežu hlavně kost (takže tvrdší materiál než dřevo) a jediný problém se kterým se setkal byl vytržený upevňovací kolíček na konci listu. Proč ti listy praskají bohužel neporadím :(.

Monte
Codl
Návštěvník
#3 | Zasláno: 10. 2. 2015 12:23
Dík i za tuto informaci.
Monte
Návštěvník
#4 | Zasláno: 11. 2. 2015 01:47
Mimochdem, to video je pěkné, rozměry bych hádal podle rozměru listu na 20 cm průměr, ale člověk si to přizpůsobí podle potřeby. Já bych spíš bral soubor se šablonou pro tisk - nechce se mi s tím kreslit :)

Monte
Codl
Návštěvník
#5 | Zasláno: 12. 2. 2015 06:36
Jj, vypadá to na těch 20 cm. Má to na A4 tak víc to nebude. Rozměry těch jednotlivých segmentů pak jedině rozpočítat. Akorát si nejsem jist, jest-li se směrem ke středu šířka jednotlivých segmentů mírně nezmenšuje. Z videa to není patrné. Jedině nakreslit a ono se uvidí.
Jak je to myšleno, že "bych spíš bral soubor se šablonou pro tisk"?
Zkoušel jsem podobnou šablonu hledat, ale marně.
Btw. Takových pěkných výrobků je tak hodně. Někdy úplně žasnu, co lze všechno ze dřeva vytvořit.
Codl
Návštěvník
#6 | Zasláno: 12. 2. 2015 06:52
Když to ale trochu rozpočítám, tak řekněme, že vnější průměr je 200 mm, vnitřní kvůli stabilitě 100 mm. Na jednotlivé segmenty mi zbývá 100 mm. Je jich tam 8. Jest-li počítám správně, tak šířka jednoho segmentu mi vychází na 5,55 mm, což je dost málo. I kdybych základnu zmenšil na 80 mm, tak pořád vychází 6,66 mm. Zdá se mi na jeden segment strašně tenké. Anebo někde v úvahách dělám chybu.
Codl
Návštěvník
#7 | Zasláno: 12. 2. 2015 06:55
Pokud by ty segmenty měly být ze dřeva, tak se obávám, že se to po krátkém čase rozpadne. Z videa to ale vypadá na nějaký kompozit.
Codl
Návštěvník
#8 | Zasláno: 12. 2. 2015 12:44
Zde je další pěkná miska, ale už trochu rozměrnější.

https://www.youtube.com/watch?v=2-fUCVeX8PQ

Trochu jsem to nakresli a jen co mne přejde chřipka a najdu vhodný kus dubu, tak se do toho pustím. Dokonce to dělá na pásovce, což usnadní práci, ale zase se to pak musí lepit.
Mám to v pdf a to tu nejde vložit a obrázek zkreslí.

Přiložený soubor: miskaA4.jpg

Franta
Návštěvník
#9 | Zasláno: 26. 2. 2015 20:23
Codl
Zdravím, mne spíše zajímalo, jak silné lipové dřevo to zvládne. Na to videu to vypadá, cca na 20 mm, ale jaká je skutečná maximální hranice.
Díky za odpověď.
Jikouš
Návštěvník
#10 | Zasláno: 17. 12. 2015 20:25
Ahoj, praskání mívá jen dva důvody... list je napnutý moc anebo je napnutý málo... tedy pokud vyloučíme, že moc tlačíš anebo se snažíš o rychlou zatáčku. Jinak těch vzorů jsou na netu stovky.. hledej termín srollsaw free templates apod.
Josef Kubela
Návštěvník
#11 | Zasláno: 9. 3. 2017 12:23
Kvalitní pilové listy jsou od německé firmy Niqua v americe známé jako Flying Dutchman. Mohu nabídnout na vyzkoušení josefkubela@seznam.cz

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru