Ahoj.Každé dřevo pokud ho necháž v kmenu sesycháním praskne.Jde jen o to do jaké míry.Je to ovlivněno mnoha aspekty.Hlavně kdy je kmen poražen, kolik má v sobě vody, kde a jak rychle vysychá.Je to tím, že tvrdší středové dřevo sesychá pomaleji jako dřevo okrajové, proto jsou na kmenu trhliny.Gotičtí řezbáři řezali převážně z dřeva mokrého, je měkší a je lépe opracovatelné.Případnému popraskání předešli tím, že sochu ze zadu vydlabali, čímž uvolnili pnutí, které u sesychání vzniká a některé sochy jsou tady do dnes.Tím chci říct, že záleží na tom, co z kmene budeš řezat a do jaké míry se prosekáš na střed.Pokud jde o ořech co máš možnost koupit, nevím kdy byl poražen, jaký má průměr, ale obecně platí ořech za dřevo pro řezbu vhodné.Sám z něho řežu.Je nejlepší kmeny vždy nařezat na fošny od 5 až třeba po 10 cm a po vyschnutí a srovnání je lepit k sobě do větších bloků.K tomu je však důležitá trpělivost a skládek dřeva, kde můžeš suchý materiál brát a mokrý sušit a jak já řikám chodit se naněj dívat a těšit se až ho upneš ke stolu.
|