Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Sušení kmene

Marcel
Návštěvník
#1 | Zasláno: 8. 7. 2011 15:37
Dámy a pánové.
Můj dotaz je k sušení kmene, jde o OŘECH o prům. 35 cm a délku asi 160 cm. Byl pokácen nedávno, kdy byl plně olistěn.
Doposud mé zkušenosti byly s menšími kmeny 25/110cm a postup byl následný.

Kmen i s kůrou
-----------------
-konce kmene stáhnout drátem/kovovou páskou po obvodu
-konce kmene zatřít vápnem
-pod přístřeškem ho sušit asi 1-2 roky (podle průměru)
-poté ho uložit na půdu asi na 1 rok

A pak se pustit do díla.

Máte nějaké lepší nápady????
,,osrý řez" M.
Návštěvník
#2 | Zasláno: 21. 10. 2011 09:22
Dobrý den náhodou jsem narazil na váš dotaz, zatřít vápnem a stáhnout drátem to ano ale já bych ten kmen hned stáhnul i pořízem. Nesmí na něm být kůra, pak nechat na chladném místě ale dobře větratelném. Po dobu sušení musí kmen ležet podložený aby netáhl vlhkost ze země a lépe schnul. Po nějaké době nátěr konců špalku zkontroluji a případně znovu zatřu. Pokud praskájí čela vemu vrtačku a navrtám malé otvory před i za prasklinou. Pokud jsou velké prasklinu stáhnu ještě páskem plechu přes dva vruty. Přeji mnoho zdaru, doufám že jsem vám aspoň trochu pomohl.
Návštěvník
#3 | Zasláno: 9. 11. 2011 00:19
Myslím si, že to stahování drátem je celkem zbytečné. Tím praskáním dřeva se obvod kmene nezvětšuje, aby to ten drát držel, spíš naopak, vysycháním se dřevo zmršťuje. Ty konce kmenů natírám jakoukoliv starou nepotřebnou barvou. To má za účel zabránit vysychání přes čela. Řekl bych, že nátěr vápnem je prodyšný, takže vysychání čel nezabrání. Ale to je jen můj dohad, nikdy jsem to nezkoušel.
Damian Komornik
Návštěvník
#4 | Zasláno: 9. 11. 2011 16:57
pišem po slovensky tak dufam že pomne prečitate, dostal sa mi do ruk pekny orech rozrezal som ho na poli po dlžke, a nechal som ho sušiť,čo mam robiť dalej?


píšu po Slovensky tak dufam že pomne přečtete, dostal se mi do rukou pekny ořech rozřezal jsem ho na poli po délce, a nechal jsem ho sušit, co mam dělat dál dakujem.
Svaťa
Návštěvník
#5 | Zasláno: 19. 12. 2011 09:53
Damian Komornik
Ahoj Damian že píšeš po Slovensky tak zato se neomlouvej,každý má být na svůj jazyk hrdý.Ale můžeš svůj dotaz napsat také na www.rezbarstvo.sk a nebo přímo některému řezbáři kteří vyřezávají sochy třeba u vás pan Irša najdeš ho na výše zmíněných stránkách. Je to pan řezbář!!!! a rád poradí každému,i mně dal cenné rady. Je smutné že ti ještě nikdo neodepsal na tvůj dotaz. Musíš také napsat co hodláš ze dřeva vyřezávat a pak od toho se odvíjí další postup spracování. Ale pokud budeš postupovat jako v příspěvku od Marcela (ze dne 8.7.2011) nic nepokazíš. Akorát bych tu kůru dal raději dolů pro jistotu, ikdyž ti bude pulkuláč sice lépe schnout než kuláč. Jinak z ořechem zkušenosti nemám tak skus se zeptat pana Irše, přeji mnoho zdaru....
Návštěvník
#6 | Zasláno: 20. 12. 2011 10:32
Zdravím všechny,mám dotaz na zkušenější kolegy.Nemáte náhodou někdo zkušenosti s sušením tisu????Dostal jsem krásný kus kmene z výřezu z parku a nerad bych něco pokazil.
Martin145
Návštěvník
#7 | Zasláno: 22. 1. 2018 20:35
Dobry den dnes jsem dostal poradne bukové spalky. Chtěli bychom je usušit a mít je jako noční stolky. Jen nevim co podniknout aby mi po dobu sušení nepraskly. Předem dekuji za odpoved
Petr Mor
Návštěvník
#8 | Zasláno: 18. 12. 2018 20:15
Zdravím,
chtěl bych zkusit udělat stůl z kmene stromu - nechat rozpraskat a vylít epoxidem..
https://www.youtube.com/watch?v=EU_xOjcGkJ4

nebo
https://www.youtube.com/watch?v=1ebVvqqnJAs

nevíte, jestli je možné udělat z "mokrého" dřeva, nebo to musí být vysušené - případně jak vysušit kmen
(jestli to ten epoxid tak zatáhne, že už se nic vysušovat nebude a nebude praskat)

díky, Petr

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru