Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Rustikální vzhled

 Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 
Kacabka
Návštěvník
#1 | Zasláno: 7. 2. 2011 10:18
Dobrý den,
poradíte mi, prosím, jakým způsobem upravit dřevo (v mém případě se jedná o trámy), abych docílila rustikálního (starého) vzhledu?

Předem moc díky;-)
Marcel
Návštěvník
#2 | Zasláno: 8. 2. 2011 16:48
A jaká bude konečná povrchová úprava???
M.
Návštěvník
#3 | Zasláno: 8. 2. 2011 21:05
Rustikálny vzľad a napodobenie starého vzhľadu sú dve veci. Ak potrebuješ napodobniť starý vzhľad tak tá povrch. úprava sa robí patinovaním. http://sk.wikipedia.org/wiki/Patina Jednoduchšie sa to dá aj tak, že namorený , dobre vysušený povrch jemne prešmirgľuješ jemným šmir. papierom, alebo filcom, a zalakuješ.
Kacabka
Návštěvník
#4 | Zasláno: 9. 2. 2011 10:02
Jj, děkuju:-) Vysvětlím (snad) lépe...

Při rekonstrukci podkroví jsme museli nahradit některé trámy. Vzhledem k tomu, že trámy chceme přiznat, chtěla bych, aby nové trámi nebyly tak nové... Jestli mi rozumíte:-)

Ve finále bych je ráda jen lákla, aby vypadali přirozeně...

Ještě jednou díky
Návštěvník
#5 | Zasláno: 9. 2. 2011 12:39
Tam budete mít asi problém, trefit se vzhledem k těm starým, aby byly všechny stejné. Pokud by byly všechny nové, bylo by to jednodušší. Měly by všechny stejný vzhled. V Itálii jsem viděl zajímavou techniku, ze starých trámů odřezali z povrchu prkýnka cca 1cm silná a s těmi obložili ty nové. Pokud tedy ještě máte ty staré trámy, bylo by to řešení. To ale předpokládá, že by byly ty nové o sílu obložení slabší.
Pokud by jste je namořila, musíte namořit i ty staré, ale stejně bude asi rozdíl ve výsledné barvě. Postupem času vznikne pravděpodobně ještě další problém, na nových trámech se objeví prasklinky, které budou světlé. (Pokud nejsou trámy perfektně vysušené).
Marcel
Návštěvník
#6 | Zasláno: 10. 2. 2011 06:13
Přidávám pár postupů, ale s tím patinovíním časem se to tónově určitě rozejde.
M.

Přiložený soubor: 55.jpg

Marcel
Návštěvník
#7 | Zasláno: 10. 2. 2011 06:18
M.

Přiložený soubor: 53.jpg

Marcel
Návštěvník
#8 | Zasláno: 10. 2. 2011 06:21
M.

Přiložený soubor: 54.jpg

Kacabka
Návštěvník
#9 | Zasláno: 17. 2. 2011 14:05
Pánové, jste skvělí, díky:-)

Ještě se zeptám, co by s tím udělal roztok čpavku. To jsem se taky doslechla, ale neumím si představit ten zápach...
pokec
Návštěvník
#10 | Zasláno: 17. 2. 2011 23:14
Kacabka
Působenám čpavku zhnědne dřevo, obsahující třísloviny, např. dub. Moří se ale plynným čpavkem, nevím, jak to zvládnout v domácích podmínkách :)
Citát z www.podlahyaz:
Čpavkování je speciální úprava pro dubové dřevo. Základním principem je chemická reakce mezi tříslovinami v dubu a čpavkem. Tím dub získá originální tmavé zbarvení.
Edison
Návštěvník
#11 | Zasláno: 18. 3. 2011 23:23
Zdravím. No myslím, že na trámy by mohla posloužit i obyčejná drásačka - Kartáčová bruska ( http://www.makita.cz/index.php?show=katalog&item=9741 ). Přístroj podobný ručnímu hoblíku, který má jako nástroj široký ocelový kartáč. Práce s ním je jednoduchá akorát z toho bude nepořádek (prach). Princip se dá odvodit z názvu, jednoduše se vydrásá měkkčí dřevo jarní a trvrdší dřevo letní vystoupí. (http://www.pilamoravek.cz/drasane-povrchy.aspx ) Dali by se tím vzít i ty staré trámy aby se docílilo podobnosti. Je to hrubší povrch, ale co já vím trámy na půdách přesně takové bývají ;). Jistě by se dal v nějaké půjčovně nářadí sehnat.
Pavla T.
Návštěvník
#12 | Zasláno: 1. 11. 2011 21:28
Hezký den všem odborníkům,
vaše diskuze mě zaujala. V současné chvíli bychom si chtěli nechat vyrobit dubový nábytek na míru od truhláře.
Velmi se nám zalíbil holandský nábytek, jehož obrázek přikládám, také použili dubové dřevo, které má však zajímavou strukturu i barvu - poradíte někdo, jak tohoto docílili výrobci?
Myslím, že v nábytku nepotřebujeme příliš velké díry, jedná se nám spíše o tu zajímavou strukturu, také samozřejmě chceme aby dřevo bylo ošetřeno proti případným nepříznivým vlivům :-)
Děkuji všem za rady.
Krásný den,
Pavla Tvrdíková

Přiložený soubor: 166180_2.jpg

Láďa
Návštěvník
#13 | Zasláno: 16. 9. 2014 23:52
Nechci do toho moc kecat, ale co takhle staré trámy obrousit a pak je spolu s novými trámy namořit .Pak by třeba rozdíl mezi starými a novými trámy nebyl tak patrný.
Tomáš Čech
Člen
#14 | Zasláno: 18. 9. 2014 23:12
Starý vzhled trámu jde také docílit tím, že vezmete vodu a dáte do ní drátěnku na umývání nádobí. Po nějakém čase se voda zakali (drátěnka pustí rez). A touto vodou natřít trámy. Pokud chcete dosáhnout tmavšího vzhledu nechte trochu vyvřít vodu a tím docílít tmavšího vzhledu.
Oldřich Pokorný
Člen
#15 | Zasláno: 19. 9. 2014 22:33
Tomáš Čech
No nejsem zrovna odborník, ale to, co navrhuješ , lze použít pravděpodobně jen na dřevo s vyšším obsahem tříslovin, např. ten dub. A v tom případě je lepší železné piliny v octě. Stejně, jako u čpavku.
Nechci vám brát iluze, ale asi bude vždy možné nové trámy rozeznat. Snažit se co nejvíce trefit odstín mořidla, a po nějaké době, třeba půl roku, natřít všechny, i ty staré tmavším odstínem. Dělal jsem to takhle u rodičů, na první pohled sice vypadaly stejně, ale při bližším zkoumání byl rozdíl stejně vidět.
 Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru