Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Vyřezávání z mokrého dřeva

Lesní Skřítek
Návštěvník
#1 | Zasláno: 2. 6. 2014 16:39
Dobrý den, prosím, nesmějte se mi. Začalo mě bavit vyřezávání (ačkoliv mám zatím k dispozici jen nožík) a jsem naprostý amatér. Slyšela jsem, že když k vyřezávání použiju nevysušené dřevo které uříznu nebo najdu v lese, dílo popraská a budu mít po srandě. Jako chudý student nemám peníze ani možnost kupovat si vysušené dřevo a sušit rok dřevo abych si mohla vyřezat pro zábavu postavičku nebo lžíci se mi nechce. Nemáte někdo nějaký tip jak bych si mohla poradit? Nestačilo by třeba uříznout venku dřevo a nějak ho vysušit během pár dnů v troubě/u kamen? Nebo je to s tím popraskáním opravdu tak horké? Předem děkuji za rady.
Jaroslav Rosík
Člen
#2 | Zasláno: 2. 6. 2014 19:49
Zdravím.
Jednu radu bych pro tebe měl. Ten kdo dělá velké věci, pracuje většinou motorovou pilpou, a má velký odpad vhodný pro vyřezávání malých věcí, který by se ti jistě hodil. tak se podívej po nějakém řezbáři v okolí, navštiv jej a jistě budeš mít materiálu dost.
Ať se i daří
JaRos
Oldřich Pokorný
Člen
#3 | Zasláno: 2. 6. 2014 22:39
Klidně vyřezávaj z mokrého. Líp se řeže a malé věci většinou neprasknou, pokud je potom nesušíš v troubě :). A pokud bys trvala na suchém, nějaké odřezky ti dají v každé stolárně
Pepa
Návštěvník
#4 | Zasláno: 2. 6. 2014 23:15
a odkud jsi Lesní Skřítku...pokud jsi z okolí Brna, tak ti můžu něco dát
Jaroslav Rosík
Člen
#5 | Zasláno: 2. 6. 2014 23:23
Oldřich Pokorný
no ono je pak problém s koncovou úpravou, moření lakování,olejování, lze aplikovat až po vyschnutí, tak že abys měl dílo hotoé komplet musíš si počkat, a to zrovna tak, jako bys jej sušil předem, ale jinak máš taky pravdu,záleží kdo si co vybere.
čau
JarRos
Lesní Skřítek
Návštěvník
#6 | Zasláno: 3. 6. 2014 12:28
Jé, děkuji moc za rady. :) Teď jsem chtěla zkusit vyřezat lžičku z kousku dubového dřeva, které týden suším na půdě. A povrchově bych ji asi neupravovala, přeci jen tu bude spíš takový pokus a když se povede tak s ní budu i často jíst, takže ji vyschnout nenechám. A Pepo, bohužel jsem z Jizerských hor, ale díky moc za ochotu. :)
Miloš Kohlíček
Člen
#7 | Zasláno: 3. 6. 2014 20:45
Ten dub obsahuje třísloviny, není moc dobrý na lžíci. Vhodné jsou spíš ovocné dřeviny švestka, hrušeň nebo třešeň a jinak lípa je také v pohodě. mk
Jaroslav Hynek Mácha
Člen
#8 | Zasláno: 3. 6. 2014 22:10
Řezat z "mokrého" není zas tak nic neobvyklého. Záleží jen na síle zbylého dřeva a způsobu dosušování. Chce to "sušit" tak pomalu a postupně, aby dřevo co nejméně popraskalo.
Protože, když už někdo šikovný a zkušený věc popsal, připadá mi zbytečné, něco "vymýšlet". Takže Ian Norbury: Zásady řezby postavy - str. 11 Zpracování „zeleného“ dřeva.
Odkaz na stažení najdete u sousedů.
http://www.rezbarstvo.sk/diskusia/viewtopic.php?f=1&t=45&start=225

P.S. Lesní skřítku, můžeš si z dubu vyřezat lžíci, ale jak napsal Miloš Kohlíček, chutnat Ti nebude :-) Bude spíš na ozdobu.

Hynek
Martin Chochola
Člen
#9 | Zasláno: 13. 10. 2014 14:20
Ahoj Lesní skřítku
Dělám něco podobného - jídelní náčiní, kalíšky a pod. Neboj se vyřezávat z čerstvého dřeva - klidně napřed vyřež výrobek nahrubo, nech ho vyschnout a poté dokonči. Dřevo takhle vyschne podstatně rychleji než ve vetším bloku. Na lžíce použij pro začátek raději lípu nebo ovocné dřeviny - jabloň, třešeň, klidně i švestku nebo slivoň, ale jsou tvrdší, hůř se řežou a při schnutí více praskají nebo se kroutí. Z truhlářských dřevin pak javor, jasan, olši... Vyhni se dřevu ze středu kmene - to praská nejvíce. Jinak po dokončení výrobek klidně ošetři olejem - buď se dá koupit olej přímo na dřevo nebo rostlinný který nežlukne - olivový, řepkový. Uzavře dřevo proti vlhkosti a zpomalí i vysychání, tudíž sníží riziko prasknutí. Na druhou stranu - pokud nebylo dřevo prasklé už před vyřezáváním, nestalo se mi, že by hotová lžíce praskla sama od sebe.

Add dub - bez povrchové úpravy opravdu není moc vhodný, po ošetření olejem a včelím voskem rozpuštěným třeba v terpentýnu se dá použít i na tu lžíci. Počítej s tím, že je to tvrdé dřevo a bez kvalitních nástrojů se ti bude zpracovávat dost obtížně. Zkus raději tu lípu nebo olši - tu by mohl mít i nějaký truhlář v okolí.

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru