Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Jaký řetěz je nejvhodnější?

Martin Koloc
Člen
#1 | Zasláno: 10. 1. 2014 18:54
Dobrý den.
Chci se zeptat a poprosit zároveň, jestli mi poradíte, jaký je nejvhodnější řetěz na motorovou pilu pro vyřezávání velkých soch.
Předem děkuji za odpovědi :-)
Návštěvník
#2 | Zasláno: 11. 1. 2014 10:26
Ahoj Martine, nejlepší je řetěz Stihl RMS (rapid micro special) v rozteči 1/4. Je to řetěz vyráběný specielně pro řezbáře . Musíš mít ale carvingovou lištu a řetězku na pile(hnací kolečko) pro rozteč 1/4.
A jestli chceš dělat opravdu velké sochy tak se s jednou pilou neobejdeš.Základem je pila pro rychlé oddělování materiálu s motoren o oběmu více než 50kubíků. A poté co nejlehčí pila s carvingovou lištou, pro přesnou práci a detail.
Nejlépe bude pročíst toto fórum i to slovenské kde dokonce pan Andrej Irša vydal knihu Řezba motorovou pilou. http://www.vercajch.eu/index.php/shop/130-literatura-dokumentacia-propagacia/359-rezb a-motorovou-pilou-priruka-pre-vytvarnikov
Osobně jsem knihu nečetl, ale vzhledem ke zkušenostem pana Irši myslím že obsahuje všechny potřebné informace pro tento zajímavý obor.
Martin Koloc
Člen
#3 | Zasláno: 12. 1. 2014 16:19
Děkuji za odpověď :-)
Martin Koloc
Člen
#4 | Zasláno: 13. 1. 2014 16:16
Ještě jsem se zapoměl zeptat, jestli se řetěz RMS používá i na počáteční opracování sochy nebo jen na dodělání detajlů.
Návštěvník
#5 | Zasláno: 13. 1. 2014 19:54
Nejběžnější je řetěz 3/8 hobby s ohledem na nejčastěji prodávané pily od 30 do 50kubíků ,dále je to 3/8 , nebo 325"a taká 404" tyto se používají při profi práci v lese, ke každému řetězu je nutná řetězka(hnací řetězové kolečko)ve stejném rozměru.
Dale se rozeznávají řetězy podle tvru zubů,kulatý,zkosený,a hranatý. Každý výrobce značí tvar zubu jinak.
Řetěz se 1/4. roztečí ma oproti všem ostatním nejkratší članek čímž ma při stejné délce více článků tedy i více zubů.
Pro standartní pily se nepoužívá z několika důvodů, je dražší , je na něm více břitů k nabroušení a tedy je dražší i při udržbě, a konečně s ohledem na jeho konstrukci má kratší zub nežli zub standartní a tedy i kratší životnost.
Řetěz RMS byl vyvinutý spezielně pro vytvarnické lišty s úzkou špičkou.
Dobře to je popsané třeba zde(klikni na "zobrazit více informací") : http://www.kox24.cz/Pilov%e9-%f8et%eczy.htm?websale8=kox.07-kx&ci=Ishop_Saegeketten
Janek
Janek
Návštěvník
#6 | Zasláno: 13. 1. 2014 20:17
A ještě Koxem popsaná přestavba pily na carvng (pdf)
http://www.kox24.cz/$WS/kox/websale8_shop-kox/benutzer/templates/ws-customer-cz/pdf/c arving.pdf
Janek
Martin Čas
Člen
#7 | Zasláno: 17. 2. 2014 20:31
No tak na hrubé orezávanie je vždy výrobcom dodaná na píle reťaz. Ja mám 0.325 myslim a je to uplná paráda. Ale už na detailné vypracovanie je potrebné mať tzv. výtvarnícku lištu a tam by som volil reťaze s malým spatným vrhom. Spatný vrh je veľmi nebezpečný.
Martin Čas
Člen
#8 | Zasláno: 17. 2. 2014 20:33
Návštěvník
Možem len dodať, že Andrej Irša je naozaj velký odborník a sám to prejavil i na mne keďže som jeho žiakom ale zároveň aj žiakom rezbárskej školy.

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru