Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Dláta Flexcut

Lukáš
Návštěvník
#1 | Zasláno: 3. 9. 2013 20:53
Dobrý den chtěl bych se zeptat,
co si myslíte o dlátech Flexcut?
případně jaká dláta byste mi mohli doporučit na začátek.
Děkuji
Jaroslav Hynek Mácha
Člen
#2 | Zasláno: 5. 9. 2013 14:52 | Změnil(a): Jaroslav Hynek Mácha
Já sám touto značkou nemám zkušenost, proto nabízím názor britského řezbáře - Chris Pye – z knihy Woodcarving Tools, Materials & Equipment (2002) str. 97-99 - INOVACE V ŘEZBÁŘSKÝCH DLÁTECH

ŘEZBÁŘSKÁ DLÁTA FLEXCUT
Dláta Flexcut jsou duchovní dítě učitele řezby Riche Rymera a řezbáře Davida Bennetta, Falls Run Woodcarving Inc., Filadelfie, USA. Tato dláta jistě jsou inovace - důkladná renovace tradičních řezbářských dlát - a srovnání s tradičními není do jisté míry tak snadné, jak se může zdát na první pohled. Vypadají zcela odlišně od tradičních řezbářských dlát, především: tenká čepel s neobvykle plochými, pružnými krčky a unikátní, ergonomické rukojetě. Řezbářská dláta Flexcut jsou aktuálně dostupná ve třech formách (obr. 6.1):

1) Dláta do dlaně: menší než tradiční dláta s rukojetí sedící velice pohodlně v ruce; pro použití u jednoručního vyřezávání (s dalším rukou podpírající obrobek), nebo pro blízkou práci obecně.
2) Standardní dláto: běžnější délka čepele s úměrně většími rukojetěmi; užívané oběma rukama s obrobkem upnutým ve svěráku. Je to dláto s nejpružnější čepelí.
3) Dláto pro paličku: nejméně pružné a nejvíce jako běžné řezbářské dláto, s osmihrannou (ale ještě výrazně zformovanou) rukojetí a velkým ochranným kroužkem; pro použití s paličkou na větších projektech nebo na tvrdších dřevech.

Jak se tato dláta stávají populárnějšími, tak se zvyšuje rozsah šířek a profilů Dláta mají vysokou kvalitu a dostanete je dobře naostřená s plochým úkosem, dobrým úhlem řezu a rovné ostří, ale bez vnitřního úkosu. Tato dláta získala velkou popularitu v USA, zvláště mezi řezbáři, kteří mají oblíbený poněkud lidový styl karikatury ovlivněný skandinávskými tradicemi. Možná jsou američtí řezbáři přístupnější než Evropané; to není hodnotový soud, ale možný důvod, proč tradiční řezbáři ve Velké Británii nejsou těmito novými dláty tak nadšeni. Jak u všech dlát jsou důvody pro a proti, některý z nich mají co dělat jak s průpravou a postojem řezbáře, tak dláty samotnými.

Když byla dláta Flexcut poprvé představena, ohebnost čepele byl silný marketingový moment: myšlenka byla, že uživatel může přeměnit přímé dláto na prohnuté přitlačením na rukojeť (obr. 6.2). Ale čepel od ostří je tuhá a jen zadní část krčku se může ohnout.
Když přijde na vytvoření dutiny, je výhoda nad správně používaným přímým dlátem moc malá. Ve skutečnosti si vůbec nemyslím, že to je silná stránka těchto dlát.
Kov čepelí je tenká - nejtenčí z kolem dostupných - a dobře kalená. To dává pocit jemnosti doteku, a ostří snadno prochází dřevem. Rukojetě jsou nejpohodlnější v nízkém dvojručním sevření, a ta dláta do dlaně - kterou já jsem shledával užitečná pro podřezávání -fungovala neobyčejně dobře.
Z pružných čepelí je velmi odlišný pocit na rozdíl od tradičních dlát, a některým může přijít stlačení, aby došlo k prohnutí, jako nepřirozené. Plochá kovová čepel a oválná tvarovaná rukojeť mohou mít sklon ovlivňovat, jak manipulujete s dlátem, ve srovnání s běžným krčkem a rukojetí tradičního dláta; a zformovaná rukojeť může být při práci v obrácené pozici nepohodlná. Dláto pro paličku není ohebné, je mnohem víc jako běžná dláta a jsou dost velké pro použití normálním způsobem.
Můj pocit je, že dláta Flexcut se hodí k určitým přístupům k řezbě lépe než k jiným. Nováček s touhou po tradiční dekorativní řezbě by si našel rozsah a styl tradičních řezbářských dlát daleko více vhodných; ale pro ty s méně tradiční přístupem, nebo stylem, který zdůrazňuje řezy a plošky, Flexcut dláta by jistě stála za zkoumání.


Tolik Chris Pye.

Hynek
Franta
Návštěvník
#3 | Zasláno: 28. 3. 2016 19:36
Zdravím a chtěl bych se zeptat, jestli někdo nepoužívá řezbářské nože od tohoto výrobce. Zkoušel jsem si okopírovat rukojeť pro řezbářský nůž z jejich katalogu (www.flexcut.com) a jsem překvapen, jak dobře sedí v ruce. Jen bych ještě chtěl ujasnit jednu drobnost, kterou nedokážu z katalogu této firmy odměřit.

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru