Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Nebozezy

Honza I.
Návštěvník
#1 | Zasláno: 2. 4. 2013 12:37
Zdravím všechny řezbáře a řezbářky, a prosím o radu. Rád bych zkusil výrobu nějaké větší píšťaly, konkrétně slovenské fujary a koncovky. Nasbíral jsem nějaký matroš, tradičně se to dělá z bezu, takže jsem celou zimu honil +- rovné bezinky po různých zarostlých bordelištích.
Mám ale trochu problém s vývrtem. Podle dostupných informací se tradičně vrtá velkým "tesařským" nebozezem, takový větší nebozez s dlouhým dříkem a rukovítky na konci.
Nikde ale nemůžu takový nebozez sehnat, nevíte kde bych mohl shánět, abych sehnal?
Několik větších starých nebozezů jsem vyhrabal ve stodole, no ale některé nejsou v úplně dobrém stavu, a navíc potřeboval bych ještě o něco větší průměr.
I s těmi starými jsem to ale musel aspoň zkusit. Prodloužení dříku bych asi někde nechal navařit, ale hlavně mám trochu problém ty staré kusy nabrousit. Zkusil jsem to jemně a za mokra rotujícími kotoučky z takové té "dremel" sadičky, ale nějak to pořád není ono, a nevím jak provést finální broušení u takového šišatého nástroje, aby byl opravdu ostrý, protože jestli to chápu dobře, musí se to brousit zevnitř... Zatím to obstojně žužlá :(
Díky za každou radu, zkušenost, případně kontakt a přeju všem hodně radosti při řezání!
H.
Návštěvník
#2 | Zasláno: 2. 4. 2013 13:19
Ahoj Honzo,
několikrát jsem byl nápomocen výrobě australského Didgeridoo, což je taková obdoba fujary.Kamarád Kamil E. jich vyrobil už několik desítek,a taky na ně mistrně hraje. Naposledy jsme podélně rozřízli na pásovce jasanovou větev délka přez 2 metry. Střed se vydlabe a obě poloviny se opět slepí. Spostu jich rozřezával ručně rámovkou :) Používá nejvíce jasan,javor. Ve starém bezu v půměru cca 10cm už stejně ta měkká dušička asi není. Je tedy pravda že u didgeridoo nestačí udělat jen díru stejného průměru ale vydlabe se to tak aby zustala jen skořepina, přičemž kmen je konický.
Janek
Honza I.
Návštěvník
#3 | Zasláno: 3. 4. 2013 12:10
Ahoj,
díky za reakci a dobrý tip, ale já jdu teď spíš po těch vrtaných, a nebozezech + jejich broušení. Půlené didgeridoo jsem zkoušel (jen jsem místo řezání štípal), u tohohle bych se ale trochu obával, že neudržím přesnou díru, a to by asi narozdíl od didgeridoo byl problém, protože fujara musí mít nějaké přesné proporce a dírky a musí ladit a na to si troufám spíš s nějakým rovnoměrným vývrtem. Jo ty dušičky tam jsou i u starých klacků a je to jeden z hlavních důvodů, proč se k tomu bez tradičně používal, protože ta měkká dřeň nebozez vede ve správném směru. Jestli by šel použít nějaký třeba hadovitý vrták, upravený sukovník apod. nevím, ale tam bych se právě bál, že to narozdíl od postupně odprostřed se zakousávajícího nebozezu uhne.
Díky, ;)
H.
Robyg
Návštěvník
#4 | Zasláno: 3. 4. 2013 20:56
Nazdar Honzo.
Fujarky jsme vrtali s kamarádem ze Slovenska .Má přezdívku Fujara.
Nebozezy mám navařený. Dokonce mám dva pumpařský asi 3m dlouhý.
Brousit jdou dobře kulatým pilníkem z vnitřní strany a z vnější jen obtáhnout kamenem.
Vrtání chce brát po milimetrech jinak ten klacek rád praská. Chce si ho přichytit k hoblici na několika místech a nebozez si podložit pacholkem nebo kozou.
Bezinky jsme řezali na hodně suchých místech ,pak se tolik nebortily .
Vrtání zdar Robert
Honza I.
Návštěvník
#5 | Zasláno: 4. 4. 2013 13:04
Díky za rady, jsem rád že nejsem tímhle postižený sám :). Po těch nebozezech se asi budu muset podívat na bazarech, nikde jsem nenašel, kde by se daly normálně koupit :(
H.
Franta
Návštěvník
#6 | Zasláno: 2. 8. 2013 20:45
Četl jsem zde dotaz a rád bych se zeptal Honzy I., jak je na tom s výrobou fujary. Já osobně to zkouším taky, tak bych rád navázal případný kontakt.

Franta
Lukáš
Návštěvník
#7 | Zasláno: 23. 8. 2013 10:29
Přeji pěkný den. Taky bych si jednou chtěl fujaru vyrobit. Mám pár schopných kusů. Didgeridoo jsem si už jedno jakž takž udělal ještě to chce doladit, koncovku jsem taky zvládnul ale zvuk fujary mě učaroval. Třídírkovou píšťalu mám rozdělanou a asi půjde do kamen. S broušením nebozezů mám také problém. Některé mi už dělají krásný vykrojený odpad ale některé pořád jen hromadu třísek. To broušení je nekonečné. Když jsem jehlovým pilníkem zevnitř vybrousil krásné ostří tak se to opíralo o tu venkovní stěnu i tu je třeba jemně zbrousit. Ubrousím kousek a vyzkouším, ubrousím vyzkouším, ubrousím............ do nekonečna dokud to není ono. Po čtyřech hodinách jsem to u jednoho vzdal. Jelikož žiji sám se synem je třeba se postarat o domácnost a velkou zahradu. Na koníčky moc času nezůstává.
Lukáš
Návštěvník
#8 | Zasláno: 24. 8. 2013 08:35
Tak jsem našel návod na broušení nebozezů. Přeji všem dobré ostří.

http://www.didgeridoo.sk/neboziec.html
Plž
Návštěvník
#9 | Zasláno: 13. 1. 2014 12:54
Při pátráních po různých možnostech vrtání v ruce jsem došel až ke katalogu společnosti Famag (katalog najdete třeba na stránce vrtáky Vrbovský) kde jsem na str. 39 objevil hadovitý vrták s očkem na tyčku tedy možnou náhradu různých větších nebozezů. délka je ale jen 60 cm. Cena mě ale pěkně vyrazila dech, průměr deset stoji kolem 500 Kč bez daně.

Dávám jen jako zajímavost kdyby někdo po podobném udělátku zatoužil, protože já asi zůstanu u obyčejného hadovitého vrtáku a ruční vrtačky, případně šestihran hadovitého vrtáku chytnu do vratidla.

Plž
Honza I.
Návštěvník
#10 | Zasláno: 17. 9. 2014 12:50
Taky jsem se hrabal v baráku, nebyl rok čas na nic. Ale aspoň mi mezitím vyschly ty nařezané bezinky.
Nechal jsem si u kamaráda navařit pár starých nebozezů na železné tyče s T na konci, a asi 2 týdny zpátky to šel konečně vyzkoušet. Bohužel mi navařili i malé průměry nebozezů na tlustší tyče, než díra, kterou nebozez vrtá, musel jsem se tomu strašně smát :D.
No ale ty tlustší mi už vrtaly. Bohužel jak psal Lukáš, rádo to praská, a předvrtání tenčím jaksi nešlo :D

Nakonec jsem vytekl a řekl si, že za vyzkoušení vrtání obyčejným křídlákem nic nedám. Trochu prasecké a nepoetické, ale proč to nezkusit. Nastastavil jsem ho pomocí hliníkové trubičky - narazit na šestihranný konec křídlového vrtáku, a nastavit na šestku závitovou tyč (trubička, do kterého obojí akorát pasovalo, se koupí v železářství, průměr 8/6, stěna 1 mm), zajistit kolíčkem provrtáním skrz trubičku a závitovku (křídlák držel naražený, stejně se provrtat moc nedal - tvrdá ocel). Závitovku do vrtačky a vrtat. Delší závitovka se sice trochu mrská, ale to jsem i trochu chtěl - má to díky pružnosti i jednu velkou výhodu, že to projede i dost do zatáčky! "Duše" bezinky křídlový vrták se špičatým hrotem vede spolehlivě. Jsou to takové obyč křídlové vrtáky, s poměrně masivní špičkou, což je dobře. Křivý bez je dobré trochu narovnat upnutím do kovového nebo dřevěného V. Já jsem použil kus trámku s přišroubovanou střešní latí, a autokurtny podložené špalíčky. Amatérské, ale rychlé a funkční.

Zkoušel jsem vrtat i sukovníky, to šlo hodně špatně a rychle jsem to vzdal (nechytly se moc jemnou špičkou do duše bezinky a lítaly sem a tam).

Podotýkám, že jsem ve fázi pokusů, a zkoušel jsem zatím malé průměry - začínám s koncovkami, než se vyhecuju k fujaře, přece jen si to člověk musí trochu osahat, než zkazí velký kus dřeva co dal hodně práce ;). Ale zatím mi to funguje.

Takže to jsou moje prozatímní pokusy, uznávám že tak trochu ve stylu Pat a Mat, ale za pokus to stojí. Než jsem s nebozezem vyvrtal 20 cm, byl jsem s křídlákem na druhé straně, a narozdíl od nebozezu mi to neprasklo, a mohl jsem se vůbec dostat do dalších fází výroby. Nebozez asi dělá čistší povrch, dolaďoval jsem to šmirglplátnem na dřevěné tyčce. Koncovky ještě nejsou úplně hotové a doladěné, ale už hrajou.

Tak třeba se tenhle pokus bude někomu hodit, chlapi mějte se a hodně zdaru,

H.
Franta
Návštěvník
#11 | Zasláno: 2. 10. 2014 22:30
Honza I.
Chtěl bych požádat o případné foto toho křídlového vrtáku. Já konečně po skoro 3 lech sehnal potřebné nebozezy a ta poznámka, že to rádo praská mne tedy dost dostala. Chystám se to vrtat koncem října a byl bych nerad, aby mi to po dvou letech sušení prasklo. Prosím o foto sem a nebo na můj mail ok1dda@framax.cz.
Díky Franta
Honza I.
Návštěvník
#12 | Zasláno: 3. 11. 2014 13:35
Úplně obyčejné ploché vrtáky, něco jako tohle: http://www.mnaradicko.cz/mnaradicko/Vrtaky-do-dreva-ploche-sada-6-kusu-Extol-Premium- 10-25mm-d16281.htm

Problém je spíš v nastavení délky tou závitovkou. Ale asi si to dělám zbytečně složité a nejbližší strejc se svářečkou by mi to tam přibodnul během pár minut. ;)

Doporučuji předem vyzkoušet na nějakém méně cenném bezovém klacku, i kdyby se měl jít uříznout ven nevysušený. Jde o to si to zkusit, a uvidíš.

H.
Břetislav
Návštěvník
#13 | Zasláno: 28. 2. 2015 20:30
Mám na prodej nebozez . Ručně kovaný . Velikost 50 cm , průměr 20 mm . Pokud máte ještě zájem , zašlete @ adresu a já pošlu foto .
S pozdravem : brettvar@seznam.cz
Míra Fiala
Návštěvník
#14 | Zasláno: 4. 4. 2015 13:18
Robyg
Dobrý den.
Četl jsem, že vlastníte pumpařské nebozezy v délce 3m. Rád bych se vás zeptal, zda by bylo možné na ně nahlédnout, nebo poslat nějaké obrázky, případně je proti peněžní záloze zapůjčit. Potřeboval bych od kováře takové nástroje vykovat, ale jsem přesvědčen, že je zásadní tvar, úhly. Ve starých dobách byly tyto věci již vyzkoušeny a doladěny. Znovu to vše objevovat - systémem pokus, omyl - by bylo velmi nákladné.
Chci si vyrábět klátové úly s dutinou a potřebuji vyvrtat kládu o délce cca 1,6m na průměr cca 15 cm (zřejmě na několikrát) . Pak už bych pokračoval japonskou pilou a následně vysekal.
Prozatím jsem narazil pouze na jediný dobový obrázek který přikládám. Ještě jsem zjistil, že ve skanzenu v Rožnově byla před lety ukázka vrtání, ale byly to hoši ze Slovenska a už o nich ani vedení skanzenu nic neví.
Pokud by jste mi mohl nějak pomoci, byl bych opravdu velmi rád.
Pěkné dny.
Jaromír Fiala od Třeště
777646046
myrafyala@gmail.com

Přiložený soubor: Bruntal vrtaky DSC_0422.jpg

Robyg
Návštěvník
#15 | Zasláno: 5. 4. 2015 22:43
Buď zdráv Jaromíre, nebozezy Ti rád půjčím. Ale jsem z Hořic u Řáholce. Když vzpomenu tak v úterý zavolám a domluvíme to.
Pár klátů jsem už dělal a vydutil jsem to pilkou , je to velkej fofr a poměrně přesný .
Nazdar Robert Musil Hořice

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru