Pavel Herák Ahoj Pavle, souhlasím také s tím co píše výše t. ve smyslu : "poklábosit o kvalitě je dobré a konstruktivní kritika není na škodu".Jistě ,jen musí být opravdu konstruktivní. Jsem rád že Tě díla tvůrců na těchto stránkách inspirovaly k tomu ,aby jsi se začal učit řezat.Proč se sem ale vracím? Když jsem byl malý kluk,dostal jsem od dědečka na Slovensku dřevěného vyřezaného koníka.Moc se mi líbil a já pak ,doma ve Valticích,když se mě zeptal starší známý ze sousedství čím bych chtěl být až budu veliký,tak jsem mu s bezelstným pohledem odpověděl že řezbářem.Řekl mi, tak přijď kluku pozítří k nám ,já ti nachystám nějaké to dřevo a dláta.Tak jsem se na to těšil a přišel.Ve svěráku na kov měl upnuté dubové polénko a dláto bylo tupé jak "kopyto".A tak jsem tenkrát s malýma ručkama a tím tupým stolařským dlátem bojoval,jak se dalo.Chtěl jsem vytvořit jeden obličej,ale moc se mi dle mých představ nevedlo (byl podobný soše Moa z velikonočních ostrovů.:-) A ten starší známý mi řekl ,no vidíš to....? Z tebe řezbář nikdy nebude!A tím mě úplně dorazil.Nejhorší na tom bylo to,že jsem mu to uvěřil...A tak jsem na řezbářství časem zapomněl do doby,když jsem byl s kapelou na "štaci" ve Švýcarském Churu,měl jsem tenkrát nějaký spín z odloučení z domova a tak docela špatnou náladu. Šel jsem se projít a procházel jsem kolem výkladní skříně ,kde byly dláta zn.Pfeil.Letmo jsem si je prohlédl a šel dál,neboť jsem si vzpomněl na slova: "Z tebe řezbář nikdy nebude!" Asi po dvaceti metrech jsem se zastavil.(již v dospělé hlavě si vše znovu srovnal),otočil se ,šel ,a ty dláta si koupil.A tak si od té doby plním svůj dětský sen ,kterému jsem kdysi věřil a další "komentátory a radiče",jak to má vypadat ignoruji.Spokojím se s tím ,když nějaké to mé řezbářské dílko (byť i malého koníka na kolečkách) ohodnotí malé šťastně rozzářené dětské oči. To je pro mne víc než socha v kostele,přesto že jsem autorem sousoší ve čtyřech.Ze srdce Ti drahý Pavle přeji ,aby jsi potkal lidi, kteří Tě ve Tvé tvůrčí práci rádi podpoří ,jemně povedou a nesrazí a nezabijí to co máš v sebe. Pěkný den přeje Vlastik
|