Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Kvalita vystavovanych soch...

Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 
jirka
Návštěvník
#1 | Zasláno: 27. 3. 2013 22:22
Dobry den, jsem na techto strankach zas asi po roce.., a navrhoval bych zmenu nazvu techto stranek.., galerie mistru rezbařu..? jak se jmenuji ted.. prominte, ale jestli tady jsou nejlepsi mistri rezbari v ČR.., tak to je zoufale.., jediny sochař je tu, a u nas, Bosambo, podivejte se prosim na jeho prace a zamyslete se, co delate a co za vyrobky tu prezentujete.., trochu sebereflexe by neškodilo..
Jaroslav Hynek Mácha
Člen
#2 | Zasláno: 28. 3. 2013 08:29
jirka

jirka:
navrhoval bych zmenu nazvu techto stranek..,

Název Galerie tvorby současných mistrů řezbářů je opravdu zavádějící.
Účast v této skupině není podmíněna nějakým výběrem a posuzováním kvality výtvorů.

Jsou zde jak řezbáři, kteří se řemeslem živí, tak nadšení amatéři. A u obou skupin je zde škála kvality od z mého pohledu velmi zajímavých děl přes běžný neurážející standard až po podprůměrné pokusy. Někteří členové nemají vystaven žádný výrobek, takže si nemohu udělat představu, zda jde o "mistra" či "učedníka", nebo zda někdy vůbec řízli do dřeva.

Zajistit, aby se hlídala nějaká úroveň "kvality" je neproveditelné, a já to ani nedoporučuji. Jen by to udělalo zlou krev mezi členy. Tyto stránky, stejně jako podobné mají popularizovat toto řemeslo a dávat inspiraci začátečníkům. Když uvidí, co zde vystavují ostatní začátečníci, možná ztratí ostych. A praxe pomáhá zlepšovat schopnosti.

Název ale změnit doporučuji.
Ale mám zkušenost, že některé návrhy a otázky pro provoz fóra zůstávají zcela bez odezvy.

jirka:
jediny sochař je tu, a u nas, Bosambo

Tohle tvrzení je přehnaně kategorické a asi by s ním kunsthistorici nesouhlasili.
Kdybyste tvrdil, že Bosambo je jediný sochař, kterého znáte, mohu vám věřit.
Hodnocení, kdo je sochař a kdo ne může dát te, kdo zná skoro všechno, nebo naopak ten, co nezná skoro nic.
I socha může být různá, ať realistická nebo abstraktní, vycházející z postavy nebo nefigurativní.

P.S Problém socha, řezba, plastika jsem nakousl v diskuzi Česká tvorba / Tento web z 10. 12. 2012 16:01, ale žádná odezva.
Miloš Kohlíček
Člen
#3 | Zasláno: 28. 3. 2013 22:40
Název je nadnesený jak si dnešní doba žádá, má prostě přitáhnout návštěvníky. Pokud vím řezbáři dělali umělecké řemeslo. Jirko zkuste také zauvažovat, že ti co s tímto řemeslem začínají vlastně hledají svojí cestu, i když bez odborného vedení či znalostí. Dejte jim šanci. Tady mají dost ukázek (zatím 4455) kam se dá směřovat (nebo také ne) a případně stupňů kvality pokud ji lze z některých fotografií posoudit. Je to asi v pořádku být takhle v kostce ŘEZBÁŘI, jen by jich tu mohlo být ještě víc. Každý si tam toho svého jako Vy najde. Miloš Kohlíček
Návštěvník
#4 | Zasláno: 29. 3. 2013 06:19
Milí Jirko,souhlasím s vámi že Název těchto stánek nevystihuje přesné to co zde případný návštěvník nalezne, myslím že čeština je jazyk tak bohatý, že název který by popisoval tu širokou škálu výrobku ze dřeva by byl příliš dlouhý.
Nic méně jsou to stránky nejen pro Vás který jsem jdete kibicovat jednou za rok ,ale také stránky o nás pro nás. Kde jinde se může člověk začínající poměřit a předvést co udělal.Třeba právě stojí o jakousi recenzi svojí prvotiny, a nebo asi jako každý z nás si myslí že hned první řezba je nevídaný skvost. Přátelé a rodina vám neřeknou „stojí to za prd“
Tato nová verze stánek umožňuje komentovat autorovi jeho dílo . Můžete se do toho pustit a stát se zdejším recenzentem . Upozorňuji ale, že na to musí mít člověk „koule“ a sám nesmí být lempl.
Jan Paďour (Janek)
Člen
#5 | Zasláno: 29. 3. 2013 06:22 | Změnil(a): Jan Paďour (Janek)
Návštěvník
To víše napsané jsem psaj já Jan (Janek) Paďour
omlouvám se ,ale ač jsem přihlášen označilo mě to chybně za Návštěvníka
samozřejmě se omlouvám za hrubku Milý
Návštěvník
#6 | Zasláno: 29. 3. 2013 13:52
Vážení kolegové,

jsem velmi rád, že se otevřelo toto téma neboť je to faktický problém, který má podstatně širší rozměr. Pokud mají být tyto stránky galerií mistrů řezbářů, tak objemná část děl mnoha výrobců, kteří zde vystavují, mezi mistry řezbáře, jednoduše nepatří. Nechci se nikoho dotknout, ale do divadla se také v teplákách nechodí a pokud tak učiníte, tak vás zřejmě vyprovodí uvaděčka nebo opovržlivé pohledy ostatních, vkusně oblečených diváků. Pokud máte pouze tepláky, nechoďte do divadla! Běžte na hřiště a máte jistotu, že tam váš teplákový vkus žádný podivný příchozí v obleku urážet nebude.
Dalším úskalím této galerie, je následný vznik změti výrobků, kdy vedle sebe „leží“ naprosto banální práce, jako např. ořezaná tužka, papírové autíčko či nalakovaný samorost a hodnotné výtvarné dílo, které vznikalo po dlouhou dobu, s velkým řemeslným úsilím a značnou uměleckou invencí. Jak potom takovou expozici nazvat? Asi pelmel nebo všepleť. Pokud by taková prezentace byla za oknem kabinetu 1.stupně devítiletky, tak budiž, neobjektivní rodiče zaplesají, ale pokud se takto veřejně reprezentuje současná česká výtvarná kultura, pak nezbývá než se obávat každého návštěvníka webu ze zahraničí. Osobně v komunikaci se zahraničními klienty již z tohoto důvodu tento web jako prezentační neuvádím. Nechci kontaminovat úvahy soudných návštěvníků, kteří očekávají v galerii mistrů pouze mistrovská díla a následně jim vysvětlovat, že to sice je galerie mistrů, ale mistrů u nás moc není...
Řezbářství je celosvětový pojem, přestože u nás se tato kategorie paradoxně již ve školství rozděluje na obory řezbářství a umělecké řezbářství. Mám za to, že pokud řezbář není umělec, tak není řezbář, ale truhlář, tesař atd. neb i tyto profese v sobě zahrnují nutnou základní dovednost práce s ručními nástroji. Možná zde je prvopočátek matení pojmů, který dnešní diskuse odráží. Není mistrem řezbářem ten, kdo si koupí dláta a bez umělecké invence a výtvarné zkušenosti začne bušit do lipového špalku. Stejně jako není možné zahrát dobře na hudební nástroj druhý den po jeho zakoupení, nota bene bez hudebního sluchu. Řezbářství je umělecká výtvarná kategorie, která nesnese stejně jako hudba žádný falešný tón.
Nechci být příkrý, nečiní mě pražádnou radost poukazovat na chyby druhých u vědomí svých vlastních, ale tuto situaci by měl správce těchto stránek již vyhodnotit a systémově řešit nebo se mu stane to, co se již vícekrát stalo na jiných odborných webech. Prostě ti, co byli za víc, si založili nový odborný web, kde aplikovali systémová selektivní opatření, kterými rázně oddělili zrna od plev. A ejhle! Návštěvníci internetu, hledající kvalitní díla, ač většinově ani nepoučení laici, sami rychle zjistili, co ještě dobré dílo je a co už není a svojí návštěvností tuto skutečnost denně potvrzují. A ten původní, jakostně míchaný? Tiše si klouže internetovou tmou, propadá se v návštěvnosti a jeho nešťastní vystavovatelé se dál mezi sebou točí ve spirále svého řemeslného neumětelství.
Tímto postojem v žádném případě (!!!) neopovrhuji nebo nezavrhuji začátečníky nebo netalentované pokročilé, každému ochotně radím a poradím, pokud mne uzná za hodna odborného dotazu, všichni jsme jednou začínali a byly to krásné, ničím nezatížené, doby řemeslné naivity, ale pro blaho tohoto uměleckého řemesla je nutné spravedlivě a objektivně připustit, že smísením dobrého a špatného nelze dosáhnout jiného výsledku než hrubě podprůměrného. Tím se pouze vydáváme na cestu míchání kvalit směrem dolů, až se kvalita vytratí úplně...

Řezbářství zdar, A.Petříček
CVR CENTRUM s.r.o.
Člen
#7 | Zasláno: 29. 3. 2013 14:10
...stejně jako v předchozím případě se nezobrazil původ vstupu. Jsem člen a zastupuji firmu CVR CENTRUM. Děkuji za opravu, A.Petříček
CVR CENTRUM s.r.o.
Člen
#8 | Zasláno: 29. 3. 2013 14:11
...stejně jako v předchozím případě, ani mě se nezobrazil původ vstupu do této diskuse, jsem člen a zastupuji firmu CVR CENTRUM s.r.o., děkuji za opravu, A.Petříček
Jan Paďour (Janek)
Člen
#9 | Zasláno: 29. 3. 2013 21:02
Domnívám se ,že by se měl v tento moment jasně vyjádřit administrátor stránek a jaksi vymezit mantinely ,seznámit nás s představou jak to má vypadat .
Já osobně jsem se současnou podobou stránek spokojen, jen bych pozměnil název stránek, tak aby pan Jiří po roce nebyl zmatený z toho, že zde vystavují vedle Mistrů a SROček také mě podobní trotlové.
Eventuelně bych rozlišil amatérské a profesionální řezbáře v profilech.
V případě že by tyto stránky byli pouze pro profi řezbáře "Mistry svého oboru" a nedávali by prostor začátečníkům a amatérům takové stránky bych opustil. Osobně mi jde více o člověka než o formu , je dobře že se o řezbařinu zajímají mladí a noví lidé. Jsem přesvědčen o tom, že i kýč má nezastupitelnou funkci v kultuře.
"Mistra řezbáře" by přeci neměl urazit dřevěný hříbek, který potěší obyčejného chalupáře právě tak jako barokní řezbovaná socha pana bankéře.
Janek
Návštěvník
#10 | Zasláno: 29. 3. 2013 23:16
Zřejmě by měly stránky mít v názvu pouze GALERIE ŘEZBÁŘŮ. Galerie je prostě galerie (výstavní prostor) a řezbáři jsou řezbáři, toto snad nikoho nemůže iritovat. Otázka zní, je-li ten název vhodný pro všechny druhy, různá pojetí a možnosti ztvárnění v tomto oboru a jejich autory. Pokud se tomu dá obecný název, nemělo by to nikoho urážet a návštěvník si vyhledá v davu toho svého nejlepšího. Případně jde na jeho osobní luxusní stránky, které má dnes každý možnost mít. Matení pojmů je "pokud řezbář není umělec".... . Řezbář byl vždy řemeslníkem (s citem pro tvar i materiál), který dělal a tvořil umělecké řemeslo. To řemeslo bylo dříve bráno také jako umění a stejně tak umění jako řemeslo. Dnes se rozlišuje a počítá na mnoho sekvencí, a proto bych neřešil jestli někdo dělá sochy, reliéfy, betlémy, loutky, užitou tvorbu nebo restauruje. Návštěvník nebo zákazník na těchto stránkách si Vás najde pokud chce. V určitých dílnách, které měly blíž k mecenášům a donátorům (tím i k financím) se dělalo asi lépe než někde venkovským (pravděpodobně neškoleným) řezbářům. Jestli to tam vedl schopný člověk vše zkorigovat a s výtvarným cítěním, tím lépe dílna fungovala a ještě dnes si o nich čteme. Určitě neměl ale 10 super řezbářů na sochy, stačily ty výše uvedené vlastnosti řezbáře, kteří mohli dělat jiné podstatné nebo drobnější a ornamentální práce související s produkcí dílny. Též byli potřební. Nehrajme si na umělce, to je falešný luxusní název dnešní doby pro větší exkluzivitu a zviditelnění. Řezbář má být prostě dobrý řemeslník (nebo někoho tento titul uráží?) řekněme s uměleckým cítěním a citem pro tvar. K tomu cestování směrem dolů - je to zde otázka více kvalitních řemeslníků (či řezbářů, umělců, výtvarníků ap.), kteří tady nejsou právě proto, že se nechtějí zahazovat (rozpačití z úžasného názvu s rozporuplným výsledkem).
Dosud je tato stránka jedním z mála pokusů o jakési společné shrnutí všech Řezbářů, funguje a má smysl. Myslím, že i v této formě s drobnými možnými úpravami. Každý z nás má možnost nějak ovlivnit tento přínosný pokus o sjednocené zmapování našich řezbářů. Jak známo sousedy a kolegy si člověk nevybírá. Nijak mě nevadí být v sousedství někoho, kdo třeba vyrábí misky. Proto jsem se také zmínil v předcházejícím psaní, že lze kvalitní tvorbou začínajícím ukázat cestu. Vědět kudy jít nemám je hodně dobrá výchozí pozice. Nic neberte prosím osobně, jen mi zde některá napsaná slova nahrála na pokračování v diskuzi. Miloš Kohlíček
Návštěvník
#11 | Zasláno: 30. 3. 2013 14:26
Návštěvník:
Nehrajme si na umělce, to je falešný luxusní název dnešní doby pro větší exkluzivitu a zviditelnění. Řezbář má být prostě dobrý řemeslník (nebo někoho tento titul uráží?) řekněme s uměleckým cítěním a citem pro tvar.

Miloši to je přesné!
Když ke mě do dílny příjde zákazník a jistě ve snaze se mi trohchu vlichotit mi říká "mistře" nebo "pan umělec" vemu ho za rameno a vedu ho přes dvorek ke svému kamarádu Petru Novákovi sochaři Bca., strčím ho do atelieru za dveře a povídám "tady to je pan umělec"
Já dokažu udělat ledacos, malou figurku i čtyřmetrovou řezbu pilou, vývěsní štít či betlém, ale vím kde mám své hranice na nic si nehraju snažim se být poscivý jak to jen lze, k zakazníkům i k sobě , jsem řezbář ,nic víc a nic míň.
Jan Paďour (Janek)
Člen
#12 | Zasláno: 30. 3. 2013 14:53
Zase já , Janek,
admine, proč to nemaká když jsem přihlášen?
Oldřich Pokorný
Člen
#13 | Zasláno: 4. 4. 2013 23:18
Diskuze na tohle téma se rozběhla naplno, se zájmem jsem si ji přečetl a nevím, co k tomu říct. Snad jen jedno - troufá si někdo z vás, nebo máte někoho známého, kdo by rozhodoval, která díla jsou ještě "Umění", a která ne ?
Pokud by rozhodoval nějaký nezávislý odborník, asi by zde moc vystavovatelů nezbylo.
Tím nechci říct, že by práce neměly mít kvalitní řemeslné zpracování, ale kdo a podle jakých kritérií má rozhodovat, zda-li dílo je a nebo není vhodné k vystavení ?
Označování řemeslníka jako mistra se používalo odedávna, (viz přísloví "I mistr tesař se utne"), s uměním to nemá moc společného. A jak sleduji, lidé, (návštěvníci) se zajímají a nakupují i práce začátečníků.
Tento web nemá za úkol soustřeďovat jen práce těch nejlepších z nejlepších,
ale soustředit nabídku různých oborů činnosti s výtvarným zaměřením. Aby si každý návštěvník mohl prohlédnout práce od různých autorů, v různé kvalitě a sám posoudil, co se mu líbí. Aby si tam mohl vybrat jak ten důchodce dřevěnou misku od začátečníka za 100kč, tak pan podnikatel sochu do haly od "Pana řezbáře" za 100 000.

Na problém s přihlašováním upozorním programátora
Honza I.
Návštěvník
#14 | Zasláno: 5. 4. 2013 12:01
Ahoj,
tyhle stránky jsem objevil před nedávnem a nemám je dokonale procestované. Přesto mě napadá řešení, jak spravedlivě "oddělit zrno od plev." Asi by bylo programátorsky reálné pod každé vystavené dílo umístit malou lištičku, zaškrtávátko dejme tomu 1-10 bodů. Každý, kdo bude mít zájem to ohodnotit, by mohl zaškrtnout odpovídající známku, jak se mu dílko líbí. Následně by se nechala díla filtrovat např. od nejchválenějších k těm, kterým nikdo body nedal.
Moc bych se ale přimlouval, aby tu mohl vystavovat svá díla každý, alespoň pro mě můžou být inspirativní i třeba výtvory méně technologicky dokonalé, ale třeba s nějakým dobrým nápadem, a vůbec se mi líbí mít přehled, co se dá všechno tvořit i mimo kategorii "národní umělec". Kromě toho vkus každého z nás je trochu jiný a bylo by škoda se připravit o možnost vidět něco, co něčí oko "dokonalého řezbáře" sem nepustilo... Díky!
Oldřich Pokorný
Člen
#15 | Zasláno: 5. 4. 2013 18:54
Honza I.
Honzo u prací sice není známkování, ale je tam možnost přidat komentář. A pokud by tomu začátečníkovi někdo znalý práci okomentoval, tím nemyslím "zepsul" ale poradil, co dělá špatně a co by bylo třeba zlepšit, předpokládám, že by takový řezbář začátečník práci odstranil a pokusil se o lepší.
 Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru