Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Povrchová úprava pažby.

Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 
Stanislav Ticháček.
Návštěvník
#1 | Zasláno: 18. 3. 2013 12:48
Zdravím všechny potřeboval bych poradit.Koupil jsem si starší malorážku a chtěl bych si zrenovovat pažbu.Chci ji namořit,ale nevím čím ji mám ošetřit potom, nevím jestli ji mám nalakovat nebo navoskovat, nevím jestli bude vosk s terpentinem dostatečně tvrdý.Předem děkuji za vaše rady.
Pepa
Návštěvník
#2 | Zasláno: 18. 3. 2013 23:57
Zdravím, pořádně ji vybrus.Napřed hrubějším a pak jemným smirkem.Pak navlhčit, nechat vyschnout a znova jemným.Není na škodu to udělat alespoň dvakrát i třikrát.Pak ji můžeš namořit vodním mořidlem.Napřed ale vyzkoušet správný odstín.(Třeba v místě pod bodkou nebo lučíkem.Pak napustit lněným olejem a nechat zaschnout.(staří puškaři to prý dělali vepřovým sádlem.Ale nesoleným)No a nakonec naneseš šelak, neboli politůru....Voskem bych to nedělal.Na pažbu to není dobré.Chytá se na něj špína.....A taky záleží když ji chceš mořit, jestli je z buku nebo ořechu.To je asi vše.Když tak se ptej.
Stanislav Ticháček.
Návštěvník
#3 | Zasláno: 19. 3. 2013 08:33
Děkuju za radu,pažba je z buku.Jen mám strach z použití šelaku slyšel sem že jeho použití je docela komplikované a nemám s ním žádné zkušenosti.
Pepa
Návštěvník
#4 | Zasláno: 19. 3. 2013 10:45
Ahoj Staňo máš pravdu, použití šelaku je trošku komplikovanější a chce to určité zkušenosti.Taky v tom nejsem žádný mistr, ale vždy to nějak dopadne.Jsem ze Slavkova u Brna.Jestli bydlíš někde blízko tak na sebe dej kontakt.
Stanislav Ticháček.
Návštěvník
#5 | Zasláno: 19. 3. 2013 10:58
Sem z Jeseníků tak že to mám z ruky ale nevadí nějak se s tím zkusím poprat .
Pepa
Návštěvník
#6 | Zasláno: 19. 3. 2013 11:14
Tak jo.Je o tom sousta literatury a návodů.Přeju hodně štěstí.Když se to povede nebudeš litovat.Však se můžeš zeptat.Chodím sem skoro každý den.
Stanislav Ticháček.
Návštěvník
#7 | Zasláno: 20. 3. 2013 22:24
Chci se ještě zeptat máš zkušenost s teakovým olejem?Dočetl sem se že je hodně používaný puškaři na pažby.
svaťa
Návštěvník
#8 | Zasláno: 22. 3. 2013 07:31
A co tak lněná fermež? je to jednoduší a dá seto lechce opravit, pokud se ti po čase třeba povrch poškodí.
Stanislav Ticháček.
Návštěvník
#9 | Zasláno: 22. 3. 2013 08:49
Můžu se ještě možná hloupě zeptat jakej je rozdíl mezi lněným olejem a lněnou fermeží?
Pepa
Návštěvník
#10 | Zasláno: 22. 3. 2013 11:14
Zdravím, s teakovým olejem zkušenosti zatím nemám, ale za pokus by to určitě stálo.Rozdíl mezi lněným olejem a lněnou fermeží nevím.Pokud někdo bude vědět také se rád poučím.Když jsem si před časem renovoval truhlářskou hoblici tak jsem si na ni koupil napouštěcí fermež..http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/kittfort-fermez-napousteci-500-ml.....p řipadalo mi to skoro stejné (možná trošku řidší) jako ten lněný olej na pažby, který jsem kdysi dostal od kamaráda z dnes už neexistující zbrojovky
svaťa
Návštěvník
#11 | Zasláno: 22. 3. 2013 14:33
Omlouvám se ve spěchu jsem to trochu přehodil, správně je to fermež lněná. A můžete to najít na těchto stránkách které tu uvádite.
www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz

Přiložený soubor: img4f6348643360f.jpg

svaťa
Návštěvník
#12 | Zasláno: 25. 3. 2013 09:27
Pepa
A nebyl ten olej na pažby náhodou vytvrzovací olej? pokud ano tak vím, kde by se dal dohledat. Jinak s tou fermeží lněnou jsem už jednu pažbu dělal a postup jak se nanáší v četně celého postupu mohu uvést.
Pepa
Návštěvník
#13 | Zasláno: 25. 3. 2013 16:09
svaťa
tak to opravdu nevím.Tehdy jsem toho oleje dostal litrovou petláhev, že sním napouštějí pažby a ty pak jdou na polituru.Vypadá jako ta fermež a zdá se mi že i je tak cítit.To ale nedokážu pořádně posoudit.Mám špatný čich..
Franta
Návštěvník
#14 | Zasláno: 6. 7. 2013 19:30
K povrchové úpravě pažby:
Takže je několik možných prostředků. Napouštěcí jsou to rostlinné oleje, které časem vysychají a ztuhnou. Těmi jsou např. lněný olej, který je nejlevnější, ale poskytuje nejnižší stupeň ochrany. Odpuzuje vodu, časem mírně mění odstín. Vrstev je třeba udělat alespoň 10, s 2-4 denními odstupy. Poslední vrstvu nechat min. 14 dnů vyschnout a pak leštit ručně přírodním hadrem. Dalším a lepším je Tungový olej, který je lepší, více odolává vnějším vlivům, je povrchově tvrdší, méně mění časem odstín. vrstev alespoň 4, první se doporučuje nahřát na cca 50°C, aby vsákla hlouběji. Odstupy stejné, jako u lněného. Dalším je Saflorový olej, nazývaný také Světlicový, nebo Bodlákový. Odstín časem nemění, ale je řídký a tak nevytvoří tak pevnou vrstvu jao tungový olej. Doporučuje se míchat s tungovým olejem pro kombinaci jejich výhodných vlastností.
Fermež není nic jiného, než lněný olej, doplněný o sikativa, napouštěcí fermež je ještě ředěná.
Teakový olej je doporučen na teakové dřevo. Na pažby je zbytešný a zbytečně drahý.
Všechny tyto oleje po potřebné době dokonale vyschnou, takže je lze vyleštit, ale na rozdíl od jakáhkoliv laků umožňují dřevu dýchat. Oleje ponechávají viditelné póry v letech dřeva. Kdo potřebuje zarovnat i póry a dokonale vyleštit, je možné na oleje jako poslední vrstvu použít včelí vosk, který se řádně vleští do pórů. Opět je třeba nechat řádně vschnout a pak pracně leštit. Většinou se ale používá jen olejů.
Osobně doporučuji jako nejlepší volbu tungový olej, jehož celkové vlastnosti jsou asi nejvýhodnější, případný fajnšmekr může ředit olejem saflorovým, který je řidší a tato směs pronikne hlouběji.
Pod oleje je možné dřevo mořit lihovými mořidly. Následné napouštění oleji projasní a zvýrazní kresbu dřeva.
jogín
Návštěvník
#15 | Zasláno: 25. 12. 2014 20:02
Po napouštění olejem se ještě zježí vlákna dřeva, stejně jako po navlhčení. Chce to za 3týdny dobrousit ocelovou vlnou č.0, třeba z Hornbachu. Tři nuly už je moc jemné, už to nebere. Taky je možné při napouštění dobrousit jemným smirkem, nebo víc, ala ocelocá vlna po zaschnutí je nejdůležitější.
 Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru