Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Časopis

Stránka Stránka 2 z 2:  ««  1  2 
Miloš Kohlíček
Člen
#16 | Zasláno: 31. 1. 2013 22:20
Je to všechno na dlouhou diskuzi. Příkladně při výuce dnešních běžných i uměleckých truhlářů (včetně uměleckých řezbářů) se všichni učí základům klasické truhlařiny a různých spojů tj. čepy, dlaby, ozuby, svlaky apod. V běžné praxi se však dnes už setkávají maximálně se spojováním nábytku na kolíky. Umělečtí kováři mají též základy klasické a standardní. Teprve po těchto základech mohou někam směřovat. Šlo mi jen o to, že ty přídavná jména typu "umělecký" si přidává dnešní doba jako perličku. Stejně tak v různých médiích přitahuje lidi právě "exkluzivní" rozhovor. Pořád je to jen rozhovor, pro mnoho ale něčím zajímavější. Tak takhle mi ten původní název (umělecký řezbář) trošku rušil tu PODSTATU OBORU pro titul časopisu. S tím zamyšlením se nad prací a zkresleným pohledem společnosti souhlasím. To je před Vámi strašně dlouhá cesta. Já to myslel právě tak, že i ty jednodušší typy řezeb lze dělat řemeslně slušně a poctivě a nelze se o nich nezmiňovat jen proto, že to není řezba tzv. umělecká. S tou kontrolou kvality dnes už bez cechů se musí naučit pracovat a svolit ke koupi sám zákazník, tak jako v obchodě vědomě nekoupí vadné či prošlé zboží. mk
Hanka Čížková
Člen
#17 | Zasláno: 1. 2. 2013 14:37 | Změnil(a): Hanka Čížková
Název Řezbář se mi líbí ze všeho nejvíc. Je v něm obsaženo všechno. Stejně tak jako názvy dalších časopisů, které odebírám: Loutkář, Chatař&chalupář ... Také mi připadá, že se nemusí nic dodávat :)
Luděk Burian
Člen
#18 | Zasláno: 2. 2. 2013 19:45
Nápad na časopis je moc pěkný a v dnešní přetechnizovaný době i docela odvážný, ale koupil bych si ho a asi bych nebyl sám. Co se týče názvu tak hlasuju pro Řezbář, je to jednoduchý a je v tom slově obsažený prostě všechno. Umělecký řezbář už mi přijde moc "odborný" a vzhledem k tomu, že to má být i pro laiky tak to může odborností trochu odrazovat, časopis si udělá jméno sám pokud bude kvalitní. Držím palce
Jozef Miklovič
Člen
#19 | Zasláno: 2. 2. 2013 20:18 | Změnil(a): Jozef Miklovič
Tak je rozhodnuté, časopis ponesie meno ŘEZBÁŘ. Neviem či som to už písal, ale prvé číslo bude aj v elektronickej forme a kdo bude chcieť pošlem aj poštou. Zo začiatku to bude nízko nákladové 30 až 50 kusov. Bol som sa pýtať už v tlačiarni a bude to ranec, ale nedá sa nič robiť, začiatky budú asi zaujímavé. Ale vidím záujem a to je super.
Ešte jedna vec. Chcel by som posielať aj rezbárom na slovensku. Myslíte, že by to bol problém mať aj články v slovenštine?
A ešte jedna vec: ak by ste chceli, založil som si email, aby sa mi to nemiešalo, pre prípadné postrehy,nápady, názory.
miklovic-casopis@seznam.cz
t
Návštěvník
#20 | Zasláno: 2. 2. 2013 22:48
Nechci aby to vypadalo, že Vám nefandím, naopak...
Ale jestli vnímáte zájem z jednoho diskuzního vlákna, tak bych Vám radši předal kontakt na charitu...nemusíte moc počítat a budete mít určitě větší radost z investovaných peněz :o)
Nízkonákladový tisk a k tomu elektronická forma - zbytečné to dávat do tiskárny.
Rozjeďte články a návody tady a nebo ještě lépe na rezbarstvo.sk, kde se schází diskutující komunita řemeslníků. Je tam řada solidně rozjetých odborných témat a každý nový řemeslník to posune vždy o úroveň výše. Rozhodně máte co nabídnout a "neproděláte na tom kalhoty".
Návštěvník
#21 | Zasláno: 3. 2. 2013 16:33
Souhlasím s názorem Miloše Kohlíčka viz. výše
Můj osobní pohled na to jak si představuji časopis který bych si velmi rád přečetli a který na trhu jistě není.
Pakliže by měl byt pro co nejširší řezbářskou veřejnost myslím že by měl obsahovat toto:
informace o stromech jejich dřevu - k čemu které se hodí kdy kácet ,jak sušit, skladovat ,apod.
Historie řezbářství, využití řezby v jiných kulturách.
Také bych nepomíjel odvětví jako soustružení, řezba motorovou pilou , debaty o strojích a nářadí , jak lepit a spojovat ,řezba do jiných materiálů, povrchové úpravy.
Bude-li to však časopis úzce profilový, odhaduji náklad 50.kusů jako přehnaný. Články ve slovenském jazyce by mi nevadili.
Oldřich Pokorný
Člen
#22 | Zasláno: 10. 2. 2013 23:59
Vím, že negativní názory se špatně čtou, ale já jsem v tomto skeptik.
Za prvé si myslím, že pokud by byl vydáván v nákladu 50 ks, a cena by byla přijatelná, nemůže to pokrýt výdaje. S nějakým příjmem z reklamy nelze při tak malém počtu výtisků počítat. Sem chodí cca 700 lidí denně a najít zadavatele reklamy je problém.
Za druhé si myslím, že jeden člověk nemůže vytvořit každé 3 měsíce kvalitní obsah čísla, pokud předpokládám cca 50 stran. První dvě čísla snad, ale s každým dalším to bude větší a větší problém. A přibrat si nějakého redaktora, to jsou zase výdaje navíc. Pokud tedy nebudete jen články kopírovat odjinud.
S příspěvky čtenářů taky moc nepočítejte. Snažil jsem se tady o rubriku "Jak na to", kde by se zveřejňovaly nějaké rady pro začínající, za dva roky existence jsem nedostal ani jeden příspěvek.
Já bych asi zkusil nejdříve takový časopis dělat elektronickou formou, a např. po roce, kdy už bych měl nějaké zkušenosti, a časopis by si získal své příznivce, bych teprve přešel na tištěnou formu.
Oskar Podávka
Člen
#23 | Zasláno: 11. 2. 2013 23:14
Nevím nevím ČASOPIS JE DOBRÁ A ZÁSLUŽNÁ VĚC ale opravdu nejlepší je internetová verze za poplatek.Protože sám kupuji časopis v USA .Tak nevím jak se ti podaří udělat časopis za rozumnou cenu.Američani mají velký trh a nechávají si vše tisknout na kvalitním papíru v Číně.To se ti asi nepovede.Ale určitě si ho budu kupovat.Ale nejlepší opravdu je rubrika "Jak na to",a valit sem všichni všechno a jeden nebo dva kteří to budou třídit.
Jozef Miklovič
Člen
#24 | Zasláno: 1. 8. 2013 11:24
Ahoj Všetci,
mnohý z vás ste zaregistrovali moju snahu o vydávanie časopisu. Keď som s tým prišiel, plný nadšenia, netušil som čo ma čaká. Najkor musím poďakovať za podporu ktorú ste mi posielali. Myslel som si, že to bude relatívne ľahké a moc som nevnímal prekážky (peniaze, ochota...). Ale je ich viac ako dosť. Ľudia ktorí chceli spolupracovať, už nechcú a firmy rovnako. Ale nezabalil som to, časopis určite bude!
Mám v pláne prvé čísla voľne stiahnuteľné na internete, kde by ste mali vy, ako hlavná zložka vyjadriť sa k celku. Akurát termín som nútený posunúť na začiatok budúceho roku. Lúskam software na "časopisovanie" a dáva mi to teda zabrať.
Už som začal spolupracovať s časopisom Ahoj rodino, kde budem na pokračovanie,ak sa to bude páčiť, posielať krátke články o tomto krásnom remesle. Takže tam bude ako tak vidieť cca forma i keď mám na to len polovicu formátu A4. Ale som rád aj za takúto možnosť.
Takže vás prosím ešte o trpezlivosť.
Držte sa.
Plž
Návštěvník
#25 | Zasláno: 9. 8. 2013 09:47
Z programů není problém nic louskat stačí jen klasický Word nebo Open office a konverze do .pdf a nemusí se s tím dělat žádná věda. Open office má dokonce tuhle konverzi přímo v sobě. Obrázky se vkládat dají a na začátek jde především o obsah a ne o formu.

Osobně jako naprostý začátečník a laik který si se dřevem spíše hraje beru jakékoliv informace co se kde najdou takže případný časopis mě určitě zajímá ale abych pravdu řekl ještě radši bych byl za články na třeba těhle stránkách protože se alespoň pro mě lépe hledají a nezapadnou mezi "balastní" text aktuálních informací, který stejně za chvíli ztratí svoji aktuálnost.

Plž
Jozef Miklovič
Člen
#26 | Zasláno: 11. 8. 2013 17:12
Ahoj Plž,
bol som sa pýtať v tlačiarni. Tam mi bolo povedané, že Word a podobné programy sú nevhodné. Nespolupracujú so softwarom ktorý ovláda profesionálnu tlačiareň a to čo by som vo Worde atď...spracoval, bolo by to všetko rozhádzané. Ja chcem časopis aby mal od začiatku podobu takú, aby prípadný záujemca, bol ochotný po ňom siahnuť. Nie ale na kancelárskom papieri. Zatiaľ v náklade 50ks o 40 stranách je cena 500kč/ks. To je hrozná cena,ako pre mňa tak pre vás. Dávam žiadosť na Ministerstvo kultúry na grant, aby sa tá cena zmiernila. Chcem časopis v čo najviac profesionálnejšom vzezrení, ako formou tak obsahom. Jedine čo v časopise starne sú dátumy akcií, výstavy... Rád by som ho vydával zatiaľ 4x za rok. Aká by bola pre vás-všetkých prijateľná cena?
Ďakujem za postrehy.
Plž
Návštěvník
#27 | Zasláno: 25. 8. 2013 22:57
Řekněme že mám přečtené podobné debaty ohledně časopisu ale v úplně jiném oboru a s lidmi kteří ho dělají jen pro radost. Časopis je jen na internetu a pro internet je forma .pdf asi nejdostupnější a nejlepší volbou. Také vím o podobném projektu (opět úplně mimo dřevo) v tištěné verzi a vím že zkrachoval.

Takže k tvému zamýšlenému prvnímu číslu a řekněme prvním odezvám .pdf bohatě stačí a tedy i stačí jakýkoliv program ze kterého se do .pdf dostaneš tedy i Word. Pokud jde o malonákladový tisk tak jde ještě zvážit koupit papír, jít do libovolného copy centra a nechat si to vytisknout tam (v závislosti na barvě a velikosti stránek) a spočítat náklady na tisk (možná budou v závislosti na počtu barevných stránek nižší).

Já osobně raději dám 500 za další dláto než do časopisu a i se 100 se docela rozmýšlím kam ji investuji takže asi nejsem cílová skupina. Je tedy otázka kvůli čemu časopis vydávat. Pokud kvůli zisku tak ano je potřeba tiskárna barva obálka obrázky a vše co časopis prodává. Pokud kvůli sdílení informací stačí černobílí tisk a obyčejný papír pro tištěnou verzi a navíc si to každý teoreticky může vytisknout doma a tedy se zase vracím k tomu .pdf a internetu.

Samotný tisk je jedna věc. Druhá potom bude distribuce. Kolik asi stánků v republice bude tento časopis mít? Kdo ho do těch stánků dopraví? A kolik tohle spolkne dalších peněz? A opět se vrátím k internetu protože ten je dnes téměř všude. Pokud by byl časopis v tisknutelné formě dá se z internetu vytisknout, uschovat, vzít kamkoliv a distribuce formou internetu nepolyká další peníze.

A znovu internet a jeho problém vyhledávání ve vyhledávači přístupnost a informovanost ostatních, že něco takového na internetu je. V tomhle ohledu jsou nejlepší již zavedené stránky, které již mají svoji návštěvnost než zakládat jiné nové. Zavedené stránky jsou například tyto. Proč jich tedy nevyužít pro zkoušku nanečisto? Zkus třeba 4x za rok napsat jeden článek sem na stránky, dát sem aktuální informace. Sám uvidíš jaká je to práce a po tom budeš lépe moct odhadnout kolik podobné věci sežerou času a taky budeš mít lepší představu o tištěné verzi.

Plž
t.
Návštěvník
#28 | Zasláno: 26. 8. 2013 16:57
Souhlasím s tímto příspěvkem, protože na to mám stejný názor...
 Stránka Stránka 2 z 2:  ««  1  2 

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2025 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru