Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Sušení lipového kmene...

Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 
Michal Podoba
Člen
#1 | Zasláno: 21. 1. 2013 11:43
Dobrý den,

potřeboval bych radu na téma sušení lipy.Zda se musí odkornit a zatřít čela,popř čím? Jak dlouho ji nechat na venku a jak ji pak dále ošetřit nebo sušit někde uvnitř.Chtěl bych z ní dělat sochy, jedná se o 2m dlouhé kusy o průměru 40cm
Děkuji za radu

S pozdravem Michal
Jozef Miklovič
Člen
#2 | Zasláno: 23. 1. 2013 06:27
Čau Michal,
čela sa farbia latexom koli spomaleniu odparovania vody. Z čela je to rýchlejšie ako z plochy a dochádza k prasklinám,preto tá farba. Ak ten kmeň nepotrebuješ, nechaj ho vonku, ale aby naň nepršalo a nepadal sneh. Ak by si ho dal do vnútra, tak sa začne súšiť omnohoho rýchlajšie a začne praskať i keď vonku budú praskliny tiež akurát o niečo menšie.
Neviem ako ostatný ale ja gulatinu nenechávam v celku, pretože popraská určite viac ako narezaná na foršne. Je to dané tým, že spád odparovania je v kmeni iný na okraji a v strede. Potom dochádza k pnutiu a praslinám.
Michal Podoba
Člen
#3 | Zasláno: 23. 1. 2013 07:25
Ahoj Jozefe

Děkuju za radu, dost mi pomohla...
Jirka
Návštěvník
#4 | Zasláno: 9. 2. 2013 12:08
Dobrý den, všem.
Mohu také poprosit o radu ohledně sušení lipového dřeva? Jedná se ale o menší kousky (na figurky), průměry cca od 4 do 10 cm, délka max. 20 cm. Kde nejlépe sušit a je také potřeba zatřít čela (a jemožno použít i něco jiného než latex (např. vosk)?
Zatím mi všechny praskají (některé méně, některé více) :(
Děkuji předem za pomoc a přeji pěkný den.
J.
t
Návštěvník
#5 | Zasláno: 9. 2. 2013 13:00
Nic nezatírat a takto malé kousky jedině zahrabat do sena. Po měsíci přemisťovat kvůli vlhkosti. Pokud ty kousky lípy nejsou úplně čerstvé, tak po půl roce už by se pak dalo dosušovat při pokojové teplotě. Pokud ano, tak nechat v seně klidně rok.
Jirka
Návštěvník
#6 | Zasláno: 9. 2. 2013 16:14
Díky za bleskovou reakci.
Kousky jsou úplně čerstvé. Bohužel přestože jsem po seníku vždycky strašně toužil, přítelkyně mi nedovolila jej v našem bytě v paneáku udělat :) Takže varianta se senem je bohužel neproveditelná. Je nějaká jiná možnost nebo třeba jiná alternativa, např. zahrabat do krabice s dřevitou vlnou a dát do sklepa (nebo něco podobného)? Jaké by měly bát podmínky pro sušení takovéhoto úplně čerstvého dřeva (teplota, vlhkost, světlo, tma, ....) ?
J.
Marcel
Návštěvník
#7 | Zasláno: 9. 2. 2013 20:19
Raději vol balkón, jest-li máš tuto možnost. Přírodní vlhkost je lepší než přesušený panelák nebo jeho sklep.
M.
t
Návštěvník
#8 | Zasláno: 10. 2. 2013 20:07
Seno táhne pomalu vodu, takže se dají usušit takhle malé kousky s minimem výsušných trhlin. Krabice s dřevitou vlnou je také použitelná, ale musí být hodně velká. Krabice od bot je fakt malá. Nejlepší je fakt to seno - určitě seženete někoho na vsi, kde to můžete nechat ležet.
Jirka
Návštěvník
#9 | Zasláno: 11. 2. 2013 00:16
Paráda, díky moc za rady, jdu shánět někoho se senem :)
J.
Návštěvník
#10 | Zasláno: 11. 2. 2013 00:38
Nejsem sice odborník, ale logicky si myslím, že piliny nebo seno mají stejnou funkci - zpomalit vysychání. Já osobně bych je dal do bedny s pilinama, normálně bych z nich vyřezával a ty vyřezané, nebo rozdělané kousky vracel zpátky do bedny, kde by pokračovalo vysychání. Čím budou kousky menší, (víc ořezané), tím méně budou praskat.
Jirka
Návštěvník
#11 | Zasláno: 11. 2. 2013 17:12
Vida, piliny mě nenapadly, vyzkouším, díky
J.
t
Návštěvník
#12 | Zasláno: 11. 2. 2013 19:24
V pilinách to bude plesnivět, na dřevě zůstávají fleky. Když už, tak v nouzi tu dřevitou vlnu nebo velké hobliny.
Někdy mi to připadá, že dobré rady jsou nepřenositelné...:-)
x
Návštěvník
#13 | Zasláno: 12. 2. 2013 00:09
Ještě k těm pilinám - je celkem běžné u soustružení dřeva, že se soustruží z mokrého dřeva a hotové výrobky dají do papírového pytle a proloží pilinami ze soustruhu. Pravda, nejsou to jemné piliny jak od pily, jsou hrubší. Občas se musí přeložit. O plesnivění při takovémto způsobu sušení jsem neslyšel.
Luděk Burian
Člen
#14 | Zasláno: 26. 1. 2015 19:50
Mám opačný dotaz. Co s přeschlou lípou? Dostal jsem kus lípového trámu, který ležel dlouho na půdě a je přeschlý. Dřevo už je dost tvrdé a při ráci se trhá. Zkusím to namočit, ale je na to nějaký fígl, co s takovýmhle materiálem?
Martin Chochola
Člen
#15 | Zasláno: 10. 2. 2015 11:07
Bohužel s plesnivěním v pilinách mám stejnou zkušenost, výrobky jsem poté musel ošetřit Savem :(. Seno je lepší. Každopádně bych asi nesusšil malé kousky, ale prkno nebo fošnu ve větším kuse a na potřebnou velikost bych to řezal až před vlastním zpracováním - výtěžnost bude rozhodně vyšší.

Přeschlý trám bych nenamáčel, ale umístil někde do venkovní kryté lokace tak aby mohl natahovat vzdušnou vlhkost. U trámu to bude asi poněkud dlouhodobější proces.
 Stránka Stránka 1 z 2:  1  2  »» 

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2025 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru