Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Dřevo na reliéf

Iva
Návštěvník
#1 | Zasláno: 6. 1. 2013 11:02
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké dřevo bych měla použít na vyřezávaný reliéf o rozměrech 100x50 cm, tloušťka 2-3 cm. Zatím jsem dělala menší rozměry, tak jsem používala z jednoho kusu. Ale nevím jestli v tom rozměru by se dřevo nezačlo kroutit, jestli by nebylo lepší lepené. A jaký druh, mělo by být světlé. Děkuji za odpověď, Iva
t.
Návštěvník
#2 | Zasláno: 7. 1. 2013 20:25
2 cm je málo. Při odebírání materiálu se začne měnit pnutí ve vláknech a kroutí se i sebelíp usušená deska. Ty 3 cm jsou při těchto rozměrech desky minimum, jinak potom jedině lepit. Použijte lípu.
Jozef Miklovič
Člen
#3 | Zasláno: 8. 1. 2013 08:49 | Změnil(a): Jozef Miklovič
Ahoj Iva,
ono nieje lepiť ako lepiť. Aj táto záležitosť má svoje vyskúšané postupy. Je pravdou ako píše t., že sa začne pnutím krútiť, ale pri správnom lepení sa dá táto vlastnosť čiastočne regulovať. A záleží aj od prevedenia reliéfu. Ak bude úber dreva rovnomerný je pnutie iné ako len niekde v strede. Ďalší faktor je kvalita a vlhkosť materiálu a priestor kde bude dielo umiestnené. Ak je drevo suché na 8 %(čo je podľa mojich skúseností zažitý nezmysel, pretože v domácich pristoroch je vlhkosť vyžšia)a v izbe je 20%,tak ten spád bude enormný a prejaví sa pracovaním dreva. Skús svoj výtvor zarámovať, je to jeden zo sposobov ako prípadné krútenie zmierniť.
Iva
Návštěvník
#4 | Zasláno: 10. 1. 2013 20:19
Díky moc za odpovědi. Slepit si to nechám od odborníků (teda doufám) . Taky mi poradili lípu nebo dub. Uvažovala jsem o tom dubu, vzhledem k tomu že je pro mně dostupnější. Nějak nemůžu nikde najít lipové desky větších rozměrů.
t.
Návštěvník
#5 | Zasláno: 11. 1. 2013 00:05
Na dubu necháte ruce. Nejen při řezání, ale i pak případném dobrušování. Zůstaňte u lípy.
zdenek
Návštěvník
#6 | Zasláno: 15. 1. 2013 09:13
Dobrý den,
jaké rozměry lipových desek potřebujete?Iva
Iva
Návštěvník
#7 | Zasláno: 19. 1. 2013 18:47
zdenek
Dobrý den,
asi šířku 10 cm, po slepení by to mělo být metr, +- nějaká tolerance. Potřebuju to na dva reliéfy o rozměrech 50x100 cm.
zdenek
Návštěvník
#8 | Zasláno: 19. 1. 2013 20:00
Iva
Dobrý den,

takže jestli tomu dobře rozumím, potřebujete dvě desky o rozměru 50 x 100 cm a na tloušťku ? Klidně pište na e-mail : zdenek.126@seznam.cz
Iva
Návštěvník
#9 | Zasláno: 19. 1. 2013 20:21
zdenek
Rozumíte dobře, už jsem Vám napsala
Iva
Návštěvník
#10 | Zasláno: 11. 4. 2013 11:56
Přikládám obrázek reliéfu. Nakonec jsme sehnali abashi, tak jsem to prozatím zkusila s tím. Je to můj první pokus v této velikosti.

Přiložený soubor: duch indiánů 016.jpg

Jozef Miklovič
Člen
#11 | Zasláno: 12. 4. 2013 08:41
Čau Iva,
musim sa priznať že na drevo abashi som si musel vziať na pomoc strýka Googla. Ako sa ti do toho robilo, píšu totiž, že je dosť mekké, nemala si stým problém. Inak k práci, moc pekné. Gratulujem:)
Iva
Návštěvník
#12 | Zasláno: 12. 4. 2013 10:07
Ahoj,
pracovalo se s ním celkem dobře. Jenom v některých místech mělo snahu se třepit nebo jak bych to řekla. A děkuji za pochvalu.
Alexander Ing
Člen
#13 | Zasláno: 3. 7. 2015 22:42
Dobry den,

shanim lipove sparovky od 20 x 30 cm, 3 cm tluste. Pokud nekdo ma kontakt, dejte prosim vedet.

Dekuji
Lila
Návštěvník
#14 | Zasláno: 4. 7. 2015 19:10
Ivapokud je hloubka reliefu 1mm můžeš rýt i do železa......

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)

Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru