Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Vybavení pro dítě

Honza
Návštěvník
#1 | Zasláno: 15. 10. 2012 11:08
Zdravím všechny šikovné řezbáře. Syn (11 let) by rád zkusil řezbařinu. Zatím si jen tak hraje, často mi sebere kostku Ytongu a starými šroubováky, rašplí a podobným nářadím tvoří platiky, sošky ... Rád bych ho podpořil, ale netuším, jaké nářadí pro začátek pořídit. Důkladně jsem pročetl téma o dlátech, jako ve všech oborech je to o kvalitním vybavení. Jsem od železa a je mi jasné, že blátivou ocelí nic moc neudělá, možná by ho to jen odradilo. Spíše by mě zajímalo, jaké tvary a kolik dlát pro začátek pořídit, aby byl schopen alespoň trochu něco dělat (samozřejmě, že už do dřeva), jestli klasická s kovovým kroužkem a paličku, nebo ruční atd. Zkuste mě prosím trošku nasměrovat, nechci si hrát na chytrolína a jen mu nevhodným výběrem zkazit nadšení. A co literatura pro úplného začátečníka, existuje něco na trhu. To, co jsem našel jsou spíše encyklopedie. Děkuji za každou radu a názor.
Návštěvník
#2 | Zasláno: 15. 10. 2012 14:05
Mrkni do sekce "jak na to". Je tam rubrika "vybavení dílny/dláta, paličky..."
Ta jednoduchá tabulka základního vybavení odpovídá a té bych se držel. V každém případě do začátku rozhodně rovná železa. Prohnutá a lžícovitá dláta jsou pro pokročilé řezbáře. Hefty bez kroužků, pěkně do ruky. Paličkou se do nich dá také ťuknout. Značka dlát je na tobě, ale pokud bych kupoval já takto do začátku, tak potom Narex Profi.
Ať se daří!
Honza
Návštěvník
#3 | Zasláno: 16. 10. 2012 06:44
Díky za nasměrování. Blátěná dláta v žádném případě kupovat nebudu. Nejspíše koupím do začátků sadu http://www.narexby-eshop.cz/narex/eshop/2-1-Rezbarska-dlata/6-2-Sady-rezbarskych-dlat /5/346-Rezbarska-sada-START a uvidím, jak se s tím syn popere. Pokud ano, není problém postupně dovybavit dalším potřebným vercajkem. Pořád je to lepší, než aby seděl věčně u Pc, jako jeho vrstevníci.
jozefmiklovic
Návštěvník
#4 | Zasláno: 16. 10. 2012 08:10
Možno by nebolo na škodu nájsť niekoho skúseného nazačiatok, ktorí by vedel poradiť a ukázať. Je to lepšie ako kniha.
Návštěvník
#5 | Zasláno: 16. 10. 2012 11:39
Zkus sehnat knížky od Marka Mináře Řezbářství a Lidové řezbářství. Nejlépe někde vypůjčit z knihovny, nebo na inzerát. V obchodech asi nebudou, už je to delší dobu co byly vydány
Návštěvník
#6 | Zasláno: 16. 10. 2012 11:43
Tak jsem zjistil, že je dokonce mají na Gradě, http://www.grada.cz/rezbarstvi_3147/seznam/katalog/
ale je to pálka, za Řezbářství 529 kč
Návštěvník
#7 | Zasláno: 16. 10. 2012 12:00
Honza
Honzo odkud si? tyto dláta Narex start máme taky,zaučuji dvě malé děti a sou snima docela spokojeny i když na paličku to není jen na reliefy a drobné věci .
Marek Klusák
Administrátor
#8 | Zasláno: 16. 10. 2012 13:06
Test.
Honza
Návštěvník
#9 | Zasláno: 17. 10. 2012 06:29
Návštěvník
Jsem ze Zábřehu u Šumperku. Já ho moc nemám co naučit, dřevo mám rád, ale tohle řemeslo je mi cizí, spíš ho můžu naučit , jak se chovat ke kvalitním nástrojům, jak brousit. Zpočátku bych syna chtěl nechat jen tak dloubat do dřeva, aby si osahal, jak se tento materiál chová, co od něj může očekávat. Má výtvarný talent, prostorové objekty mu také nedělají problém, viz. již zmíněný ytong :-), keramika ... Kamarád je řezbář samouk, tam by se také dalo něco odkoukat a naučit. Teď mě mrzí, co jsem rozdal dřeva z ovocných stromů ... Po knize Marka Mináře se podívám, určitě by z ní měl radost.
Tomáš Měsíček Dis
Člen
#10 | Zasláno: 25. 10. 2012 00:05
Pro děti doporučuji zkušeného lektora později školu , učím na jedné můžu vám doporučit různé školy. Děti hlídat aby řezali dlátem od sebe učit je to chce to opravdu někoho kdo zná základní držení a práci s dláty, doporučuji taky knihy od Marka Minaře.
Honza
Návštěvník
#11 | Zasláno: 21. 1. 2013 13:32
Pro syna jsem pořídil výše avizovaná dláta sadu Start od Narexu. Nejsou špatná, jen brus by mohl být lepší, trocha práce na brousku pomohla. Nedlouho po vánocích měl syn narozeniny, tak dostal dva nože od Pfeila, dláto typu „Scorp“ na lžičky a misky a jako bonus sadu modelářských rašplí. Myslím, že pro začátek to není špatné vybavení. Teď mu dám trochu času, aby si nástroje a dřevo osahal, dělá drobnosti jako lžičky, misky atp.
Klára
Návštěvník
#12 | Zasláno: 21. 11. 2021 00:25
Zdravím. Mám sedmiletého syna a rád si zatím nožíkem vyřezává do dřeva, kůry. Řekla bych, že je vcelku zručný a ráda bych toto podpořila. Nechci však kupovat nějaké drahé sady a třeba od každého něco. Má to tak smysl? Myslím třeba rydlo, dláto a pod. K dispozici ma svůj ponk, svěrák, pilku.. můžete prosím neco doporučit? Ná tomu sama absolutně nerozumím. Díky ;)

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru