Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / začátečníci

Návštěvník
#1 | Zasláno: 15. 9. 2012 19:24
Ahoj,

chtěl jsem se zeptat zkušených návštěvníků fóra, co by poradili začínajícím řezbářům, co se týče shánění dřeva. Popřípadě kde brali dřevo pro své výtvory ve svých začátcích oni. Pokud je nejlepší koupit nějaké již předpřipravené, poprosil bych o odkaz na stránky (eshop), se kterým máte dobré zkušenosti. Pokud se téma již opakuje, omlouvám se, ale víceméně jsem tu nic podobného nenašel.

Díky
Tomáš
Návštěvník
#2 | Zasláno: 16. 9. 2012 18:06
Opravdu nikdo neporadí? :-(
Jde mi jen o to, že bych rád začal vyřezáváním nějakých jednoduchých reliefů nebo postaviček, ale nevím, kde získat vhodné dřevo. Rád bych sehnal takové dřevo, které mě hned v začátcích neodradí (jsem naprosty laik a nemám v úmyslu to dělat nijak profesionálně, ale jako záliba se mi to moc líbí). Současně ale nemám tolik finančních prostředků, abych si mohl dovolit na všechny mé začátečnické fantasmagorické pitvořiny kupovat nějaké drahé kousky dřeva každý týden. Uvítám jakýkoliv tip nebo radu. Díky
T.
svaťa
Návštěvník
#3 | Zasláno: 16. 9. 2012 21:34
Pokud ti nikdo nechce poradit zkusím to tedy sám. Lípa je mezi matrošama top to je bez debat ale je málo k sehnání a je dost drahá. Pokud jí ovšem nemáš k mání a uvás neroste musíš ji sehnad jinde a nebo draze nakupovat. A pokud uvás hojně roste tak se skus dohodnout z obecním úřadem nebo pokud jseš z města tak přímo z technickýma službama. Tam se dá lípa opčas sehnat třeba za flašku pokud tam někoho znáš tak neváhej a leť hned tam. Nebo začni tak jako já s topolem ten roste všude a je za pusu.
Návštěvník
#4 | Zasláno: 19. 9. 2012 09:20
Návštěvník
Zdravím, nejoblíbenější je lípa, pokud jste ještě žádné dřevo nesehnal, napište mi na e-mail : zdenek.126@seznam.cz o jaké rozměry máte zájem a něco bych Vám za rozumný peníz do začátku připravil.
Janek
Návštěvník
#5 | Zasláno: 19. 9. 2012 21:20
Ahoj Tomáši , odkud jsi ? Ja jsem z Jaroměře - Východní čechy , pár špalíku ti můžu darovat.777556635
JG
Návštěvník
#6 | Zasláno: 21. 9. 2012 21:45
Ahoj Tome,
odkud jsi?
Návštěvník
#7 | Zasláno: 29. 9. 2012 10:11
Janek
Ahoj, jsem z Poděbrad ...

to by bylo výborné, jen nevím jak bychom to provedli, Jaroměř je pro mne celkem daleko a otravovat Vás s posíláním přes poštu si nedovoluji :(

Tomáš
Návštěvník
#8 | Zasláno: 30. 9. 2012 12:20
Že nechceš poštu chápu, ale proč nesedneš do auta a nepřijedeš už ne. Nabízí ti darem materiál, takže když hodíš pod křídlo láhev červeného, tak máš za odvoz materiál a ještě pokecáš s kolegou...(pro začátečníky: i takto se shání dobrý materiál, který nemusí být drahý..)
Návštěvník
#9 | Zasláno: 30. 9. 2012 20:33
Jsem momentálně dost časově vytížený, samozřejmě že by to bylo nejlepší a kdyby to bylo možné, už jsem dávno tam a nerozepisuji se tady o tom ;-)
Lukáš Hrůza
Návštěvník
#10 | Zasláno: 1. 10. 2012 05:35
http://www.kutilstvi.cz/5270-drevene-obklady/16646-dreveny-obklad-z-boroveho-a-lipove ho-dreva-rozmer-183-x-62-x-5mm-baleni-2m2/?run=0

Ahoj,tohle lipové obložení jsem koupil v hornbachu za asi 230 kč(balení),pro začátek na hraní určitě paráda...téměř jako blok ;)

Přiložený soubor: IMG_7874.JPG

Přiložený soubor: IMG_7880.JPG

Boris
Návštěvník
#11 | Zasláno: 31. 5. 2018 00:38
Lukáš Hrůza
Zdravim viete mi poradit či sa ešte niekde dá zohnať ten lipový obklad ? všade nachádzam len smrek a borovicu
Jonathan Sykes
Návštěvník
#12 | Zasláno: 4. 6. 2021 23:58
Ahoj! Řezbářství je starodávné a skutečně úžasné řemeslo. U velkých předmětů (například nábytku) je obvyklé používat tvrdé dřevo, ale co se týče suvenýrů, nádobí a domácích dekorací, půjde i měkké. Nejběžnějšími dřevinami pro řezbářství jsou: lípa, vrba, osika, topol, olše, kaštan. Lípa je poměrně měkký a lehký materiál. Je stěží náchylný k praskání a smršťování, je dobře řezaný a obecně snadno zpracovatelný. Suvenýry, domácí dekorace, dřevěné nádobí - to vše se neobejde bez osudu lípy, ale pro výrobu nábytku, jako každé měkké dřevo, je kategoricky nevhodné. Pokud s řezbou teprve začínáte, zkuste pracovat s měkkými kameny. Například na Sibiři pracují řemeslníci s cedrovými polotovary, materiálem, který je vhodný pro vyřezávání a má vynikající texturu. Z opadavých odrůd řezbáři rádi používají lipu. Jeho dřevo je čisté a snadno se brousí, ale není vhodné pro velké nábytkové výrobky. Ale pro první experimenty s řezbou - docela. Řezbářská dřeva nabízejí řadu materiálů a mohou si navzájem konkurovat. A osobní preference pána jsou také důležité. Dřevo lze také vařit a můžete pro něj také zajistit intenzivní sušení. Někteří profesionálové vaří materiál před sušením několik hodin ve vroucí vodě. To se provádí k rozpuštění intracelulární vlhkosti. Po uvaření samozřejmě dřevo rychleji uschne. A pokud materiál vaříte ve slané vodě a poté ho otřete hrubou solí, vysychání dřeva se zrychlí.
Jonathan Sykes
Návštěvník
#13 | Zasláno: 5. 6. 2021 00:01
Litujeme, obrázek se v předchozím příspěvku nezobrazil.
Na fotografii je proces trávení dřeva k rozpuštění intracelulární vlhkosti. Dodám také, že pokud se rozhodnete dřevo předvařit, můžete si hrát s jeho barvou. Pokud například během vaření přidáte do vody olšovou kůru, obrobek získá barvu kávy.

Přiložený soubor: 2qeqe3r.jpg

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru