Hlavní stránka diskuzního fóra | Reagovat | Hledat |

Řezbářství a dřevořezba / Co s tímto dřevem (fotografie)

MichalKubicek
Návštěvník
#1 | Zasláno: 18. 3. 2012 11:31 | Změnil(a): MichalKubicek
U nás na vsi se kácela nemocná lípa, a tak jsem si vyprosil tento kousek. Prostředek je vyhnilý, je na jedné straně zevnitř prasklý, takže to vypadá, že bude muset na dva půlměsíce.

Doporučíte, co se dřevem teď? Aktuálně je uloženo v nevytápěné budově s pootevřeným oknem. Zdi budovy (jde o bývalý strážní domek) jsou samy vcelku vlhké...

Předpokládám, že napřed sundat kůru. Co ale dál? Čím ošetřit? vydlabat vnitřek vč. "zdravého" masa?

Pak jsem si vzal ještě pár menších kousků, největší z nich má na sobě takovou tmavou kresbu /poslední snímek/, předpokládám, že také náznak hniloby. Jde to nějak "zachránit"?

Podotýkám, že začínám, takže ten kus dřeva beru spíše na experimentování... Díky za pomoc a praktické rady.

Přiložený soubor: 2012-03-18 10.55.50.jpg

Přiložený soubor: 2012-03-18 10.58.40.jpg

Přiložený soubor: 2012-03-18 11.01.41.jpg

svaťa
Návštěvník
#2 | Zasláno: 19. 3. 2012 08:47
MichalKubicek
Ahoj Michale, tam kde máš teď lípu to je značka ideál,akorát bych ji odtoho okna přesunul pokud to jde dál. Vlhko ani tak moc nevadí ale je lepší když bude ve stínu kde naní nebude svítit sluníčko pokud tam míváš otevřené okno. Napřed bych ji štípnul na pul v místě praskliny protože ti stejně při vysychání tak či tak se rozletí na dvě části. Kůru dej dolů i s bělem a střed třebas stolářským dlátem vydlab až do živého. Konce podle mého už zatírat nemusíš pokud ji budeš sušit tam kde ji máš a v jakém stavu ji máš. Pokud to ale přesto uděláš tak tím nic nezískáš ale ani nic nepokazíš,co prasknout ještě na ní má to praskne i tak. Akorát bych ji podložil třebas proložkami vydlabaným dolů a zatížil ne moc ale ani málo. Třebas cihlami po celé délce kmene. No a teď se musíš mezitím rozhodnot co stoho chceš. Šel by stoho udělat třeba žlab, ale lípa nebude určitě tím vhodným materiálem pokud by v něm měla být voda nebo kvíta. Na sochu to taky není tak ti zbývá jen jedno nechat si ji u stoláře nařezat na desky, ohoblovat a uskladnit. Podlemého ji suš tam kde ji máš tak max. rok a šup sní hned ke stolařovy, přeji mnoho zdaru v tvorbě.
Tom Cidlik
Návštěvník
#3 | Zasláno: 29. 10. 2012 02:08
Milý Michale, lípa kterou tady presentuješ, je podle mého vhodná pouze ke kamnům. Už je dost shnila a zamodralá. Dá se sehnat mnohem kvalitnější materiá. Tom

Jste-li registrovaný autor, přihlaste se na hlavní stránce do svého účtu a budete přihlášený i do fóra. Nejste-li zaregistrovaný autor, vyplňte pouze své jméno či přezdívku.

Vaše jméno:

Přiložte obrázků (max. 5), (.png, .gif, .jpg, .jpeg)




 
   Fórum ČeskáTvorba.cz Powered by Simple Bulletin Board miniBB ®

© 2012 – 2024 Oldřich Pokorný | Naprogramoval Marek Klusák | Kontakt | Nahoru